Rossz útra tévedtek...

Mintegy 1,5 millió forintos kár keletkezett a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő árvízvédelmi töltésekben Alattyán térségében.

A rongálást ismeretlen tettesek okozták november 28-án a Zagyva jobb partján három kilométer hosszú szakaszon. Az elkövetők a töltéskoronát teljes hosszban, a töltésrézsűt pedig helyenként összevágták, néhol 15-20 cm mély nyomokat hagyva.

A gátőrnek sikerült két terepjárót feltartóztatnia, addigra azonban már komoly károk keletkeztek a felázott védművekben. A gépjárművek vezetői elmondták, hogy egy rally verseny résztvevői és egy ellenőrzési pontot keresve hajtottak rá a töltésre.

A helyszínt megtekintve megállapítható, hogy a töltéskoronán több autó is közlekedett, helyenként a mentett oldali töltésrézsűt használták fel, illetve lehajtásra. A 43+000 tkm. szelvénynél több nyom is található, feltételezhető, hogy a közelben volt az ellenőrzési pont és a versenyzők egy része itt lehajtott a gátról, tovább csak azok mentek, akik nem tudtak vagy mertek itt lehajtani.

Az árvízvédelmi létesítmények és a hullámtér engedély nélküli vagy nem rendeltetésszerű használata olyan többletterhelést jelent, melynek következtében a mentett oldali értékek védelmében épült töltések állapota romlik és jelentősen megnőnek a karbantartási és fenntartási költségek.

A károk felmérése jelenleg is tart, az Igazgatóság pedig ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz.