Rendőrségi hírek a Jászságból

Az elmúlt napok baleseteivel, bűnügyeivel kapcsolatosan Fazekas-Füzesi Nóra rendőr főhadnagy tájékoztatta szerkesztőségünket. Büntetőeljárás indult két jászberényi lakos ellen, akik január 27-én a reggeli órákban a Neszűrben lefeszítették az egyik tanya bejárati ajtaját, majd azt eltulajdonították. A 17 és 37 éves férfit elfogásukat követően a kollégák előállították a Rendőrkapitányságra, a lopással okozott kár lefoglalással megtérült.

Jászberényben a Nagykátai úton lévő egyik bevásárlóközpontban egy budapesti lakos az üzlet polcairól táskájába rejtett több kozmetikai terméket, melyeket az áruház területéről megpróbált eltulajdonítani az elmúlt héten pénteken. A biztonsági emberek a kollégák kiérkezéséig a 24 éves nőt a helyszínen visszatartották, akitől a 6.000 Ft. értékű árucikket lefoglalták. Az elkövetőt szabálysértési őrizetbe vették.

Január 28-án a kora esti órákban egy helyi polgárőrtől érkezett jelzés a Jászladányi Rendőrőrsre, mely szerint a Jászladány, Nagytemető úton lévő géptelepről egy személy halad kifelé, gyanúsan viselkedik és kerékpárján valamilyen tárgyakat tol. A szolgálatban lévő körzeti megbízottak a bejelentésre azonnal reagáltak, és a helyszín közelében elfogtak egy jászladányi lakost, aki 80 liter gázolajat tulajdonított el a telepről. Az elkövető a telep drótkerítését kibontotta, majd az épület mellett található négy darab 20 literes műanyag kannába az ott lévő 200 literes hordóból 80 liter gázolajat fejtett át. A 24 éves férfi – aki már korábban is követett el vagyon elleni, illetve személy elleni bűncselekményeket - beismerte tettét, a tőle lefoglalt gázolaj a sértett részére visszaadásra került, így a bűncselekménnyel okozott 30.000 Ft. lopási kár megtérült. A férfi ellen büntetőeljárás indult, esetében hatóságunk bíróság elé állítást tervez.

Jászapátin január 29-én a Balajti utcában egy 79 éves asszony kezéből akarta kitépni egy fiú a táskáját. A sértett nem akarta elengedni, de az elkövetőnek csak sikerült megszereznie a zsákmányt, miközben a néni a betonárokba esett és összetörte magát. Az elkövető a helyszínről elmenekült, az idős asszony 8 napon túl gyógyuló orrcsonttörést szenvedett. A kollégák azonnal megkezdték az adatgyűjtést, tanúkutatást és rövidesen sikerült is az elkövető nyomára akadni. Egy 16 éves aszódi nevelőintézetben lakó fiút előállítottak a Rendőrőrsre, aki el is ismerte a cselekményt. A fiú őrizetbe vételére sor került, akit később a Törökszentmiklósi fogdába szállítottak.

Hétfőn a kora esti órákban Pusztamonostoron, egy lakatlan ingatlan ajtajáról két személy a lakatpántot lefeszítette, és különböző kábeleket kísérelt meg eltulajdonítani. A betörést észlelő személy értesítette a helyi körzeti megbízottat, aki azonnal a helyszínre ment. Az egyik elkövetőt tetten érte és elfogta, azonban a másiknak sikerült elmenekülnie. A későbbi adatgyűjtés során a másik férfi is elfogásra került. A helyi lakosokat a nyomozók a Jászberényi Rendőrkapitányságon gyanúsítottként hallgatták ki. Mindketten elismerték a bűncselekmény elkövetését, tettükért a bíróság előtt gyorsított eljárás keretén belül felelnek majd.

A Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén az elmúlt napokban egy anyagi káros balesetnél intézkedtek a kollégák. Ittas járművezetővel szemben több esetben is eljárást kezdeményeztünk.

Tájékoztatom a lakosságot, hogy ha valaki ittas járművezetés bűncselekményt valósít meg a bíróság 75.000 Ft. és 108.000.000 Ft. közötti összegű pénzbírságot szabhat ki részére. Természetesen ez igazodik a bűncselekmény súlyához. Jász-Nagykun-Szolnok Megyében az ilyen ügyekben napjainkban kiszabott pénzbüntetés 300.000 Ft. és 500.000 Ft. között van. Ha a járművezető már korábban követett el ilyen bűncselekményt a bírság összege ettől magasabb, akár szabadságvesztéssel is büntethető, valamint pszichológia alkalmassági vizsgálatát is elrendelik. Sok esetben ennek az a következménye, hogy már soha többé nem kaphat vezetői engedélyt. Ittas járművezetés esetén a vezetői engedély a helyszínen elvételre kerül és a bíróság a pénzbüntetésen felül járművezetéstől eltiltást alkalmaz. Ebben az esetben utánképzésre is kötelezik a gépjármű vezetőjét, amely lényegesen megemeli az ismételt jogosítványhoz jutásának összegét.

A nem gépi meghajtású járművel ittasan közlekedők száma igen jelentős a Jászságban. Ezen járművezetőkkel szemben az intézkedő rendőr szabályértési eljárást kezdeményez, melynek büntetési tétele maximum 100.000 Ft.

Felhívom az állampolgárok figyelmét, hogy az elektromos kerékpár is gépi meghajtású járműnek számít, az azzal közlekedő ittas vezetőkkel szemben is a bíróság fog eljárni!

Az ittas vezetőnek nő a reakcióideje, ezáltal veszélyt jelent magára és a közlekedésben résztvevőkre is. Amennyiben szeszes italt fogyasztanak, vagy úgy érzik, hogy ezek hatása még nem távozott a szervezetükből ne vezessenek járművet, inkább kérjenek meg olyan személyt, akinek a szervezetében nincs alkohol. Az ittas járművezetés veszélyeire hívják fel ismerőseik, családtagjaik figyelmét is, ne saját bőrükön tapasztalják meg ezek kellemetlen következményeit!

Fazekas-Füzesi Nóra rendőr főhadnagy
Jászberényi Rendőrkapitányság