A rendőrség bekeményített

A Jászságban az elmúlt évek október utolsó, illetve november első napjaiban nem volt hasonló rendőri jelenlét, mint amilyen az elmúlt hétvégén Jászberényben. A hétvége bűnügyi eseményeiről Hajduné Budai Orsolya a Jászberényi Rendőrkapitányság sajtóreferense tájékoztatta lapunkat.

Október 30.: Bejelentés érkezett egy jászdózsai kávézóból, miszerint az ott tartózkodó társaság egyik tagja rongálást követett el. A helyszínre érkező rendőrök a fiatalokból álló csoportot nem találták ott, viszont a szemtanúk elmondták, hogy az érintett személyek egyike üvegeket dobált a pulthoz, valamint egy ablakot is betört. A cselekmény során személyi sérülés nem történt. Az intézkedő rendőrök Jászjákóhalmán igazoltatták a fiatalokat, köztük azt a 18 éves, ittas állapotban lévő tarnaőrsi lakosú személyt is, aki elismerte a tettét.

Október 31.: Előállították a rendőrök azt a jászberényi lakosú férfit, aki egy helyi bevásárlóközpontból kabátot próbált lopni. Az elkövető a termék elrejtésével nem igazán vesztegette idejét, egyszerűen magára vette, s úgy indult a pénztár felé, ahol az áruvédelmi kapu riasztott. A biztonsági őrök hívták a rendőrséget, így a 17 éves fiú ellen eljárás indult.

November 1.: Engedély nélküli vezetés miatt eljárás indult egy pusztamonostori férfi ellen, akit a rendőrök tetten értek a településen, vezetés közben. Az intézkedés során kiderült, hogy a férfi által vezetett járműre felszerelt forgalmi rendszám egy másik autóról került át, így az elkövetőt előállították a Jászfényszarui Rendőrőrsre további elszámoltatás végett.

Egy nap alatt kétszer is visszament lopni egy jászladányi családi házba az a férfi, aki onnan mosógépet, étkészletet és ruhaneműket pakolt össze, amíg a ház tulajdonosa nem tartózkodott otthon. Másodjára azonban lebukott, mivel a sértett hazaért. Ekkor dulakodni kezdtek, végül a szomszédok hívták a rendőröket, akik a könnyű sérüléseket elszenvedett férfi ellen lopás miatt eljárást indítottak.

A Jászságban az elmúlt évek október utolsó, illetve november első napjaiban nem volt hasonló rendőri jelenlét, mint amilyen az elmúlt hétvégén Jászberényben.

A bűnügyi osztály állományának bevonásával célunk az volt, hogy a temetők környékén történő gépjárműfeltöréseket, lopásokat megelőzzük, a rendőrség által ismert elkövetőket kiszűrjük, illetve a folyamatos gépkocsizó szolgálat a lakásbetörések elkerülése miatt lefedje a város utcáit. A korábbi években is tapasztalható volt, hogy a megerősített rendőri szolgálat a Mindenszentek környékén visszatartó erővel hat az elkövetőkre. Ennek érdekében rendőri erőket összevonva és hosszas szolgálattervezést követően teljesült elképzelésünk, miszerint egyetlen lakásbetörés és gépjárműfeltörés sem történt városunkban. A lakosság kedélyállapotát leginkább felborzoló események közé tartoznak a betörések, melyek elkövetése leginkább akkor valósul meg, amikor az ingatlantulajdonosok nem tartózkodnak otthonukban. A Halottak napja során tömegek látogatnak ki a temetőkbe, így az elkövetőknek nem okoz gondot üresen álló házat találni. Munkánk ez esetben sikeresnek bizonyult, ugyanis az említett bűncselekményekről nem érkezett bejelentés a Kapitányság ügyeletére. A fokozott ellenőrzések szervezésére és megvalósítására azonban nem tudunk a meglévő feltételek hiányában sűrűbben sort keríteni.
Ez úton szeretnénk megköszönni az újonnan alakult Jászberényi Polgárőrség tagjainak segítő tevékenységét, mellyel hozzájárultak a bűn-és balesetmentes hétvégéhez!