A helyzet jó, de nem reménytelen... - Az elmúlt év bűnügyi statisztikája

Halmai FerencHalmai FerencTörvényi kötelezettsége alapján a mindenkori rendőrkapitány személyesen vagy képviselője útján, évente köteles beszámolni a rendőrkapitányság illetékességi területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról. Jászberényben ezt a hét közepén tartott képviselő-testületi ülésen történt meg, legalábbis a beszámolót ekkor fogadta el a testület. Halmai Ferenc kapitány úr - mellékleteivel együtt 22 oldalas - anyagából elsőként a rendőrség személyi kérdéseivel, illetve a város bűnügyi helyzetével foglalkozó részt tárjuk Önök elé..


*****

Személyi kérdések:

A Jászberényi Rendőrkapitányság vezetését illetően 2011. évben a kapitányságvezető közvetlen alárendeltségébe tartozó parancsnokok esetében több személyi változásra is sor került.

2011. november 6-tal az Igazgatásrendészeti Alosztály vezetője áthelyezését kérte más rendőrkapitányságra. Az alosztályvezetői feladatokat jelenleg a korábbi kiemelt szabálysértési főelőadó megbízással látja el. A bűnügyi osztályvezető december 31-i hatállyal a szolgálat érdekében áthelyezésre került a PMRFK Nagykátai Rendőrkapitányság állományába, mb. kapitányságvezetői beosztásba. A hivatalvezető 2011. december 31. napjával nyugállományba vonult.

Kapitányságunk továbbra is 18 településen 5 városban és 13 községben látja el feladatát.

Az ország gazdasági helyzetének változása új gazdálkodási rendszerre történő átállást eredményezett a Rendőrség, ezen belül a Jászberényi Rendőrkapitányság költségvetésében is, mely alapján továbbra is szigorú keretgazdálkodást folytatunk. Munkavégzésünket az elmúlt évben is nagyban segítette az Önkormányzati támogatások biztosítása.

A rendőrkapitányság rendszeresített státuszainak száma az előző évben nem változott. A 159 főből 139 fő hivatásos és 20 fő közalkalmazott dolgozik kapitányságunkon.

A meglévő létszám a hivatásos állomány vonatkozásában 137 fő, ebből is látszik, hogy a területen az előző évben pozitív irányba elmozduló létszámhelyzetünk tovább javult. A jelentős létszám feltöltöttség köszönhető többek között annak, hogy a Rendészeti Szakközépiskolából kikerült, próbaidőre kinevezett pályakezdő kollégák kerültek a kapitányságunkra. Betanításuk a parancsnoki állomány részéről sok időt és nagy energiát vesz igénybe. A korábbi évekhez hasonlóan az elmúlt évben is kiemelt figyelmet fordítottunk az állomány létszámának megtartására, a toborzómunkára, a rendőri munka népszerűsítésére és elismertetésére, belső képzések, tanfolyamok keretében a dolgozóink ismereteinek bővítésére.

A fentiek mellett a Rendőrkapitányság létszámhelyzetének javulása köszönhető továbbá annak, hogy az önkormányzati tulajdonú, rendőrségi bérlő kijelölésű lakásokat, szolgálati férőhelyeket továbbra is az állomány tagjainak rendelkezésére bocsátották.

Az állomány megtartására és utánpótlására tett intézkedéseink során az érintett állományt tájékoztattuk a Jászberényi Város Önkormányzata Képviselő-testületének azon rendeletéről, mely szerint a hiányszakmákban dolgozók - így többek között a rendőrök is - lakásépítését, illetve lakásvásárlását 3.000.000 forint vissza nem térítendő támogatással, illetve 1.000.000 forint kamatmentes kölcsönnel támogatja.

2011-ben fő célkitűzéseink az alábbiak voltak:

• A bűncselekmények, azon belül elsősorban a személyek javait károsító lopások, betöréses lopások számának visszaszorítása, azok felderítési hatékonyságának emelése. Ennek érdekében a szükséges lakossági figyelemfelhívás az ilyen bűncselekmények elkövetését elősegítő körülmények megszüntetésére.

• Váljon érezhetővé a lakosság számára a Rendőrség azon törekvése, mely szerint a közterületen jelenjen meg a bizalmat sugárzó, empátia készséggel bíró, kommunikáló és aktívan intézkedő rendőr.

• A közlekedés biztonságának javítása, ennek keretében az ittasság, sebességtúllépés miatt bekövetkező balesetek számának csökkentése, a passzív biztonsági eszközök minél nagyobb arányú használatának kikényszerítése, elérése.

• A bűn és baleset-megelőzési programjaink további fejlesztése, melyekkel azt is el kívántuk érni, hogy a veszélyeztetett korosztály tagjai bizalommal és időben forduljanak a rendőrökhöz. Ennek keretében a nagyobb lakossági létszámokat megmozgató városi rendezvényekhez csatlakozva igyekeztünk megjeleníteni a lakosság felé a megelőzés módjait, formáit.

• „Jászberény város közbiztonsági és bűnmegelőzési Feladatterve” végrehajtásában való részvétel, a megfelelő segítség megszervezése, szakmai segítségnyújtás, a meghatározott célokra, irányokra való törekvés.

• A nagy létszámot megmozgató rendezvények rendőri ellenőrzésének végrehajtása annak érdekében, hogy bűn- és baleset-megelőzési tevékenységünk fokozottan érvényesüljön. A rendezvényeken elkövetett bűncselekményeket elősegítő okok és körülmények minimálisra csökkentése a résztvevők biztonságának növelése mellett.

Az elmúlt évben célkitűzéseink mellett prioritásként kezeltük a lakosság rendőrségbe vetett bizalmának erősítését a rendőri tevékenységet szabályozó jogszabályok és normatív aktusok előírásainak betartását, az állomány szakmai ismereteinek bővítését. Megkülönböztetett figyelmet fordítva a rendőri korrupció és egyéb jogsértések megelőzésére, feltárására a zéró tolerancia elmélet következetes érvényesítése mellett.

I. JÁSZBERÉNY VÁROS BŰNÜGYI HELYZETE, BŰNÜLDÖZŐ MUNKA

A Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén regisztrált bűncselekmények száma (az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika) a továbbiakban ENyÜBS statisztika adatai alapján, az alábbiak szerint alakult.

Területünkön 2011. évben 3.821 bűncselekmény vált ismertté, mely az előző évi 3.844 elkövetett bűncselekményhez viszonyítva minimális, 0,59 %-os csökkenést mutat. A Jászság területén elkövetett bűncselekmények a Jász-Nagykun-Szolnok megyében bekövetkezett 16.958 jogsértés 22,8 %-t teszik ki.

A Jászberényi Rendőrkapitányság területén (a Netzsaru adatait alapul véve) 2011. január 1. és 2011. december 31. közötti időszakban 1.649 fő sérelmére követtek el bűncselekményt. Ebből 40 fő gyermekkorú, 46 fő fiatalkorú, és 434 fő időskorú, 4 fő külföldi személy volt. A nők és férfiak aránya közel azonos számokat mutat. Az elkövetői oldalon a jelen adatok alapján összesen 1.430 fő szerepel. A felderített bűncselekmények közül 229 fő fiatalkorú, 54 fő időskorú és 8 fő külföldi személy volt az elkövető. A nemek arányát tekintve az előző évhez hasonlóan lényegesen nagyobb arányban követtek el bűncselekményt férfiak (1221 fő). Nők esetében ez 209 főt jelent.

Térségünkben 2011-ben 434 bűncselekményt követtek el idős korúak sérelmére. A Jászságban a 60 év fölötti lakosok száma változatlanul nagyon magas. Az idős emberek általában egyedül, vagy párban élnek, koruknál fogva gyengébb fizikai állapotúak. Az elkövetők sok esetben az idősek hiszékenységét, jószívűségét, kiszolgáltatottságát használták ki. Több esetben fordult elő, hogy úgynevezett trükkös módszerrel követtek el sérelmükre bűncselekményeket. Az elkövetési helyekről megállapítható, hogy az esetek nagy részében családi lakóházakban lakott a sértett.

Általában valamilyen mesével jutottak be az ingatlanba, ahol a sértett figyelmét elterelték, és ezt kihasználva a lakásban feltalált pénzt magukhoz véve a helyszínt elhagyták. Jellemző volt az az áldozati magatartás, hogy az idősek sok esetben szégyellték, és magukat okolták a sérelmükre elkövetett bűncselekmény miatt, ezért több alkalommal csak jóval áldozattá válásuk után, ismerősök, vagy hozzátartozók értesítését követően, azok bíztatására, vagy felszólítására értesítették a rendőrséget.

Az idősek sérelmére elkövetett trükkös jellegű cselekmények elkövetői többnyire utazó bűnözők. A Jászság, és ezen belül Jászberény város speciális földrajzi elhelyezkedéssel bír. Területünk közvetlenül határos két másik megyével Heves és Pest megyékkel, illetve kis távolságra esik Nógrád megye is. Ugyancsak rövid időn belül érhető el a főváros. A Jászságon több fontos főközlekedési út is áthalad, melyeken az említett országrészek még rövidebb idő alatt megközelíthetőek. Mindezen körülmények kedvező célpontjává teszik a Jászságot, így Jászberényt is az utazó bűnözőknek. Az utazó bűnözők felderítése érdekében számos esetben került sor mind országos, mint helyi kezdeményezésű akciók végrehajtására, melyek esetében mindig fontos szempont volt a gépkocsival közlekedő bűnelkövetők kiszűrése.

A gyermekkorúak, illetve a fiatalkorúak ellen elkövetett bűncselekmények száma a korábbi évhez viszonyítva lényegesen, 113-ról 86-ra csökkent.
A Jászságban az elmúlt évben nem jelentek meg új típusú áldozati magatartások, bűnelkövetési módszerek.

Jászberény városában az ismertté vált bűncselekmények száma 1.404 volt a tavalyi 1.364 jogsértő cselekménnyel szemben.

A növekedés magyarázata, hogy lényegesen megemelkedett az okirattal visszaélés bűncselekmények száma. Míg 2010-ben 113 ilyen bűncselekményt követtek el a városban, 2011-ben ez a szám 318-ra emelkedett. Ez 181 %-os emelkedést jelent. Amennyiben ezt az emelkedést az összes bűncselekmény számából kivonjuk látható, hogy a bűncselekmények száma a 2007-es évit sem éri el.

Ezen bűncselekmények főként abból adódtak, hogy az eltulajdonított értékekkel együtt az elkövető az iratokat is eltulajdonította és így annyi rendbeli okirattal visszaélés bűncselekményt követett el, ahány iratot magával vitt.

Az ismertté vált bűncselekmények közül 703 bűncselekményt követtek el személyek javai ellen Jászberényben, mely jelentős, 20,56 %-os csökkenést mutat a 2010. évi 885 bűncselekményhez képest.

Ezen bűncselekmények közül a lopások száma a 2010. évi 504-el szemben 364-re, 27,78 %-al csökkent.

A betöréses lopások számában szintén pozitív elmozdulás, 24,66 %-os csökkenés mutatkozik. 2010-ben 223, 2011-ben pedig 168 volt az ilyen jellegű bűnügyi szám.

A közterületek biztonságát is nagyban befolyásoló garázdaságok számában szintén csökkenés (7,27 %-os) tapasztalható. Az előző évben elkövetett 55 ilyen jogsértéssel szemben 51 garázdaságban jártunk el.

A bűncselekmények számának csökkenése remélhetőleg betudható a széleskörű megelőzési munkánknak, valamint a rendőri létszám emelkedésének. Ezért továbbra is jelentősége van a rendőri jelenlét fokozásának, amit az állandósított gyalogos járőrszolgálatok, fokozott ellenőrzések, szórakozóhely ellenőrzések végrehajtásával igyekszünk fenntartani. A korábban kiépített térfigyelő rendszer a belváros tekintetében továbbra is visszatartó erővel bír.

A munkanélküliség, az elszegényedés a Jászság településeit sem kerülte el. Ezt tükrözi a vagyon elleni bűncselekményeken belül a kisebb értékre, élelmiszerre, terményre vagy tüzelőre elkövetett bűncselekmények száma.

Ezen bűncselekmények többségét továbbra is a Jászberény külterületén található tanyavilágban, a neszűri, tőtevényi, újerdei területen követték el hétvégi házak, tanyák sérelmére. Emellett erősödő számban voltak jelen a színesfémlopások is.

Az ENyÜBS adatok alapján kapitányságunkon az elmúlt évben 1.282 eredményes nyomozást folytattunk le, mely a 2010. évi 1.470 ügyhöz képest 12,79 %-os csökkenést mutat.

Az eredményes nyomozások számának csökkenése, valamint az eredménytelen nyomozások számának emelkedése egyben a nyomozás eredményességi mutató csökkenését is jelenti, ami az előző évi 39,92 %-ról, 33,15 %-ra esett vissza.

A nyomozásokat végző állomány létszáma - az utóbbi években tapasztalható létszámhiány leküzdését követően is – az elvégzendő feladathoz mérve elégtelen, a kapitányság bűnügyi létszáma lényegesen a szükséges mérték alatt van. Tekintve, hogy a bűnügyi állományban az utóbbi években tapasztalható fluktuáció negatív eredményeként jelentős tapasztalat deficit alakult ki, eleve magukban hordozzák az eredményesség csökkenését.

Mindezek ellenére Kapitányságunk mindent megtett a korábban elért eredmények javítása érdekében.

A nyomozati eredményességet a fentieken túl a legkedvezőtlenebbül a folyamatban lévő ügyek rendkívül magas száma befolyásolta. A nyomozás eredményességi mutatókat folyamatosan figyelemmel kísérve év közben intézkedéseket hoztunk az eredményesség növelésére és törekedtünk arra, hogy a nyomozásokat a lehető legrövidebb időn belül eredményesen tudjuk befejezni.

Ennek eredményeképpen az elrendeléstől számított 30 napon belül az eljárások közel 30 százalékát sikerült befejezni, 30 napon túl, de 60 napon belül került sor az eljárások további 30 százalékának befejezésére. Az eljárások 11 százaléka 150 napon túlra nyúlt.

A körözési tevékenységre is kiemelt figyelmet fordítottunk az érintett időszakban. Alapvető bűnüldözési érdek, hogy a körözött személyeket felkutassuk, megállapítsuk tartózkodási, illetve lakóhelyüket, megakadályozzuk a további bűncselekmények elkövetését. Fontos, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárásokat be tudjuk fejezni, illetve a kiszabott büntetések végrehajtásra kerüljenek.

Körözési tevékenységünk eredményesnek ítélhető meg, hiszen 2011-ben 126 esetben került sor elfogatóparancs hatálya alatt álló személyek elfogására.

Halmai Ferenc
r. alezredes
kapitányságvezető