Háztűznézőben

Házi focibajnoksággal és pandúrgulyással ünnepelték tűzoltóink pénteken délután, a két hete átvett új szerkocsit. És persze sok mást is, hiszen szerencsére van mit. Az ünnepre hívott vendégek meg is nézhették, mi minden változott az utóbbi időben, a jászberényi tűzoltólaktanyában.

- Kemény féléven vagyunk túl, néha megérdemelnek a fiúk egy kis kikapcsolódást – mondta Fózer Tibor parancsnok már a végén, búcsúzáskor, mintha szabadkoznia kellene, hogy pár óráig önmagukat ünnepelték.

Pedig semmi oka rá. Egyrészt, mert valóban megérdemlik, másrészt mert a tűzoltóknál még az ünnep sem olyan, mint máshol. Míg a laktanya hátsó udvarán kialakított füves pályán egymással fociztak a különböző készenléti egységek csapatai, volt, akiknek nem a focin járt az eszük, hiszen a meccsek közepén tarlótűzhöz kellett vonulniuk. Tették a kötelességüket. A többiek viszont – a meghívott vendégekkel együtt - remekül érezték magukat.

Az ünnepség apropója a nemrég átvett 6800 literes vízszállító autó volt, mely teljesen magyar fejlesztés, számítógép vezérléssel ellátott, és akár 40 bar nyomással is képes ontani magából a vizet. Ráadásul rendelkezik egy rézsű- és avaroltó felszereléssel is, melynek segítségével, akár egy ember is felveheti a küzdelmet az ilyen jellegű tüzekkel. A 86 millió forintos járművet húsz százalékos önkormányzati önrész biztosításával sikerült pályázati úton megszerezniük.

Mivel a laktanya fejlesztésére több éves koncepciót dolgoztak ki, már tavaly óta készültek a gépjármű érkezésére – mondta Fózer Tibor, aki Nagy Attila parancsnokhelyettes társaságában tartott beszámolót a vendégeknek. Az ötállásos garázsban helyet kellet neki csinálni, ezért onnan kikerültek az utánfutók, melyeknek így új épületet kellet emelni. Ez is megépült, szintén az önkormányzat támogatásával, mint ahogy az udvart is átalakították, megfelelő közlekedő útvonalakat és parkolóhelyeket kiépítve ott. A munkakörülményeken is sikerült javítani, az épület mögötti szabadidő parkban és az épületben egyaránt történtek felújítások
Jövőre lesz 25 éves a laktanya, addigra még két szerkocsi felújítását is szeretnék befejezni, s a jubileumra mind a műszaki felszerelések, mind a kiszolgáló egységek tekintetében megújulhat a jászberényi bázis.

Gedei József polgármester, kit közismerten jó barátság fűz a tűzoltókhoz, rövid köszöntőjében elmondta: a tűzoltók módszeres, hosszútávú stratégiája, mely még az előző parancsnok, Nagy István irányítása alatt kezdődött, láthatóan meghozza a gyümölcsét. Az önkormányzat, amennyire csak módja van, támogatja a tűzoltókat, akiknek a Jászságban és sokszor annak határán túl végzett munkáját mindenki elismeri, és azt a kormányzat is pozitívan ítéli meg, mint ahogy ez az elmúlt évek támogatásaikor kiderült. Ugyanakkor az adófizetőknek is hála jár azért, amivel közvetve támogatják a berényi lánglovagokat.

Tamás Zoltán, mint a városfejlesztési bizottság elnöke, arról szólt, hogy kevés pénzből gazdálkodnak ugyan, de a tűzoltók prioritást élveznek, és nemcsak fontos munkájuk miatt, hanem azért is, mert ők nemcsak kérnek, de rengeteg munkával maguk is hozzájárulnak, hogy fejlődjenek a körülményeik és felszereltségük.

Arról már Fózer Tibor beszélt, hogy az anyagi támogatás mellet a segítőknek is fontos szerep jut, hiszen az elmúlt időszak fejlesztései sem jöhettek volna létre nélkülük. Épp ezért a mai kis ünnepségre őket is meghívták.

A sajtótájékoztató alatt a házibajnokság is véget ért, a parancsnok pedig a mérkőzések után - melyet végül az öreg tűzoltókkal megerősített törzs csapata nyert – azt a jó hírt is közölte az állománnyal, hogy az elmúlt öt év munkája alapján a jászberényi Tűzoltóság „Jól megfelelt” minősítést kapott az értékelőktől. E mellett parancsnoki jutalmakat és okleveleket adott át az elmúlt időszak kiemelt eseteinél, valamint a felújításnál kimagaslóan teljesítő kollégáinak.

A focitól fáradt, az elismeréstől boldog tűzoltókra ezután már csak egy dolog várt, a 30 kilónyi húsból elkészített pandúrgulyás. Természetesen ez elől a kihívás elől sem futamodtak meg.