Elfogták az iskolai betörőket (is)

Több sikeres elfogáson vannak túl a jászsági rendőrök. Többek között rendőrkézre kerültek azok az elkövetők is, akik az elmúlt hónap végén, január 28. és január 30-a között ablakbenyomás módszerével behatoltak a Jászalsószentgyörgy, Rákóczi u. 1. szám alatt lévő Lippai Lajos Általános Iskola épületébe. Az épületben több tanteremben és irodahelyiségben kutatást végeztek, melynek során az iskolában található, magánszemély üzemeltetésében lévő büfé rácsos ajtaján elhelyezett lakatot levágták, és a pénztárgépet kifeszítették..

Az iskolából 6 db laptopot, a büféből pedig készpénzt, valamint különféle édességeket tulajdonítottak el. A bűncselekménnyel 600.000 Ft. lopási és 40.000 Ft. rongálási kárt okoztak a sértettek részére. A helyi önkormányzat az elkövetők felderítésének érdekében 100.000 Ft. értékű díjkitűzést tervezett, melyre már szerencsére nincs szükség. Az ügyben a Jászladányi Rendőrőrs dolgozói nagy erőkkel nyomoztak, melynek során három hét elteltével sikerült az elkövetőket felkutatniuk.

A három napos folyamatosan munkának köszönhetően öt helyi lakost állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, akik a bűncselekmény elkövetését részben elismerték. Az elkövetők az eltulajdonított laptopokat megszerzésüket követően értékesítették, melyek közül ötöt a kollégák különböző településeken találtak meg és foglaltak le. A bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható öt jászalsószentgyörgyi férfit – akik már mindnyájan követtek el korábban bűncselekményt - őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

*****
Jászberényben tolvajok jártak az egyik cég telephelyén az elmúlt napokban. Az elkövetők kerítés átmászás módszerével jutottak be a telepre, ahol a hátsó részén elhelyezett kettő darab villanymotor burkolatát leszerelték és két darab villanymotort eltulajdonítottak. A tulajdonos miután észlelte a bűncselekményt, körbe járta a környező hulladéktelepeket és jelezte, hogy mit loptak el tőle. Nem sokkal később telefonon értesítette az egyik ilyen telep tulajdonosa, hogy megjelent nála egy férfi, aki a sértett által leírt motorokat kívánta leadni. A rendőrség és a tulajdonos kiérkezéséig visszatartották a 46 éves férfit. A rendőrök előállították az elkövetőt, és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

*****

Jászárokszálláson szerdára virradóra ismeretlen személyek egy cég, utcán parkoló mezőgazdasági erőgépéről leszereltek és eltulajdonítottak huszonkettő darab orrsúlyt, melyek értéke meghaladja az 1.7 millió forintot. A sértett itt is elindult, hogy a környező MÉH telepeken szétnézzen. Nem sokkal később telefonon értesítette a telep tulajdonosa a sértettet, hogy négy személy jelent meg nála és hat darab orrsúlyt adtak le. A rendőrök a telep nyilvántartásának, az úgynevezett vételi jegy segítségével jutottak el az elkövetőkhöz. A bűncselekmény elkövetésével két jászárokszállási férfit gyanúsítottak meg, akik elismerték a lopást.

******

Jászkisér:

Szerdán kora este egy jászkíséri család három férfi tagja- egy korábbi sérelem miatt döntött úgy, hogy elégtételt vesz. Botokkal felfegyverkezve indult el az apa, a 19 és 17 éves fiával, hogy felkeresse azt a 18 éves fiút, akivel úgy gondolták el kell számolniuk. A sértettet az egyik utcában megtalálták, ahol többször megütötték. A fiú könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást, majd értesítette a rendőrséget. A jászkiséri körzeti megbízottak nagy erőkkel kezdték meg a nyomozást, az ügy tisztázását. A három gyanúsítottat előállították a rendőrségre, ahol csoportosan elkövetett garázdaság bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki Őket. A vallomásokban mindenki mást mond, így az indíték és a bűncselekmény elkövetésében részt vevők szerepe még tisztázásra vár.

******

Jászapáti:

Szerdán délután bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint egy jászapáti lakatlan házba betörés történt. Az elkövetők egy villanybojlert és apró használati illetve berendezési tárgyakat vittek magukkal. A jászapáti őrs nyomozói az elsődleges nyomozati cselekmények során széleskörű adat- és információgyűjtést végeztek. Ennek köszönhetően nem sokkal később egy ismert család férfi illetve fiú tagjaira terelődött a gyanú. A nyomozók céltudatos munkájának köszönhetően megalapozottá vált a gyanújuk. A 23, 18 és 16 éves férfiakat elfogták a rendőrök és előállították a rendőrségre. Az elkövetőknél megtartott házkutatások során a betörésből származó tárgyak kerültek feltalálásra. A 23 és 16 éves jászapáti lakosokat már igen jól ismerik a helyi rendőrök, hiszen többször kerültek már összeütközésbe a törvénnyel hasonló jellegű bűncselekmények elkövetése miatt. Kettejüket őrizetbe vette a rendőrség és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, míg társukat szabadon bocsátották.