Jászberényi siker a nyitányon

Az időjárás is a kegyeibe fogadta végül azt a mintegy 400 nézőt, aki vasárnap kilátogatott a Jászberény Wolverines – Debrecen Gladiators amerikai futball összecsapásra. Az eseményt nagy várakozás előzte meg hazai oldalról, hiszen ez volt a Rozsomákok első otthoni mérkőzése, amióta tavaly sikeresen kivívták az első osztályban való indulás jogát.

Fotók: Gémesi BalázsFotók: Gémesi BalázsA találkozó elején a Wolverines nyerte meg a pénzfeldobást és mivel visszahordást választottak, így debreceni kezdőrúgással indulhatott útjára a labda. (Korábban az ünnepélyes kickoff-ot Szántai Tibor, a jászberényi önkormányzat sport bizottságának elnöke végezte el.)

Az első támadás-sorozat nem hozott eredményt a Rozsomákoknak, de a Gladiátoroknak sem, második nekifutásra azonban már sikerült is pontokat szerezniük a hazaiaknak, amelyet egy hosszúra sikerült Rusvai Péter (#8) futás vezetett föl, majd az endzone-hoz közel, az irányító Bábosik Péter (#4) találta meg egy remek passzal öccsét, Bábosik Dénest, 6-0-ás előnyhöz juttatva ezzel csapatukat. Az akció után az extra pont kísérlet kimaradt. Ebben a negyedben egyébként a hazaiak corner back-je, Farkas Gyula (#31) két labdáját is lehalászta (interception) az ellenfél irányítójának, igaz a második visszafutásából el is vesztette a labdát.

A második negyedben folytatták a pontgyártást a Bábosik testvérek: szintén a vendégek célterületéhez igen közeli szituációban vállalkozott passzra az irányító, amelyet elkapója sikeresen juttatott az endzone-ba, megduplázva ezzel a különbséget a két csapat között. Az extra pont kísérlet ezúttal is sikertelen volt, és mivel ezután a Jászberény nem szerzett már pontot a negyedben, és a Debrecen is jobbára csak first down-okig jutott, így 12-0-s mérkőzésállásnál vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidő homlokegyenest ellentétesen kezdődött, mint ahogy ez előző két negyed lepörgött, hiszen jászberényi kirúgást követően a Gladiátorok visszahordója Roják Richárd (#14), végigcselezve az egész pályát, máris a hazaiak célterületén találhatta magát, és mivel az extra pont is a kapuban kötött ki, máris 12-7-re módosult a mérkőzés állása. Ezt azonban a Wolverines sem hagyhatta szó nélkül, és - bár folyamatos büntetések sújtották őket a mérkőzés ezen szakaszában – Piroska Norbert (#25) futásának köszönhetően ismét nagyobb előnyre tettek szert, a kimaradt extra után 18-7-nél kezdhettek neki az utolsó negyednek a csapatok. A harmadik negyed krónikájához tartozik még Ferenczvári Márk (#83) interception-je, 3-ra növelve ezzel a hazai labdaszerzések számát.

Az utolsó negyedre érve ismét ráijesztettek kicsit a debreceniek a Rozsomákora, mivel egy a védelemben történt hibás zónaváltás következtében olyannyira üresen maradhatott a Récsei Dávid (#83 ), hogy nem lehetett őt nem megtalálnia a harmadik számú vendég irányítónak Vadász Zoltánnak (#60), így megint kozmetikázni tudtak az eredményen: 18-13. Az extra pont ezúttal kimaradt. Azonban, hogy mégse reménykedhessen olyan sokáig a Gladiátor sereg egy esetleges győzelemben, arról megint a Bábosik testvérek gondoskodtak: Az idősebbik testvér egy több mint ötven yardos passzt indított el magasan a levegőben, amelyet végül két védő közt vett birtokba elkapója, és lerázva magáról minden védőt meg sem állt az endzone-ig, mindenki eszébe juttatva ezzel a tavalyi wild card mérkőzés Hail Mary passzát. Az extra ezúttal is kimaradt, és mivel az utolsó vendég drive is egy interception formájában halt el a jászberényi Kovács Alexander (#22) kezében, így ki is alakult a meccs végeredménye: Jászberény Wolverines – Debrecen Gladiators 24 – 13.

Mindkét csapat derekasan küzdött, de ezen a napon a Jászberény volt a jobb, megérdemelten győztek, kiszolgálva ezzel szép számú szurkoló táborukat. Győzelmükkel a hazaiak átmenetileg vezetik az első osztály tabelláját mindaddig, míg valaki nagyobb arányú győzelmet nem könyvelhet el, vagy a második körbe nem érnek a csapatok, ahol már jóval nehezebb mérkőzése lesz a Rozsomákonak is a Budapest Cowboys csapata ellen.

Jászberény Wolverines – Debrecen Gladiators 24 – 13 (6-0, 6-0, 6-7, 6-6)