Pályázz és fűts pénzzel!

A Magyar Nemzeti Bank az idén is jótékony célra ajánlja fel bankjegybrikettjeit, amelyek a jegybankban a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítésekor keletkeznek.

Mivel ezek a "pénztéglák" igen magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért nagy segítséget jelenthetnek az érintett szervezeteknek – írja a pénzcentrum.hu

A jegybank évente 80-120 tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki a forgalomból, és semmisít meg. Az eljárás során tömör, téglaalakú brikettek készülnek. Mivel ezek a brikettek a barnaszénhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, ezért megfelelő feltételek esetén vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők.

A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, non-profit szervezeteknek fűtési költségeik jelentős csökkentésére, hiszen a bankjegybrikettek akár egy egész fűtési idényre kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú ill. kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot ír ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2009. augusztus 14-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása szeptemberben kezdődik el. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon a Lakosság / Pályázat karitatív szervezeteknek menüpontban olvasható.