Magasabb ponthatárok, 95 ezer új diák

Idén magasabbra került a felvételi küszöb: átlagosan 360 pont körüli ponthatárok születtek, aminek 95 ezer diák örülhetett.<>Idén magasabbra került a felvételi küszöb: átlagosan 360 pont körüli ponthatárok születtek, aminek 95 ezer diák örülhetett.

A tavalyihoz képest magasabb pontokkal lehetett idén bekerülni a felsőoktatási intézményekbe, de most sem kellett sehol megütni a maximumot - azaz sehol nem lett 480 pontos a felvételi küszöb. A legmagasabb ponthatár idén 469 pont volt.

A divatszakokon 400 fölötti pontszámokat kellett elérni: például a gazdasági szakterületre pályázóknak, illetve a bölcsészet, a média és kommunikáció, vagy a jogász szakokon.

A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetemre való bejutáshoz kellettek, de a műszaki, informatikai és természettudományos képzési területnek sem kell szégyenkezniük idén: a ponthatárok többségében 200-300 közöttiek lettek, de volt, ahol 350 pontot is el kellett érni a bejutáshoz.

Születtek 160 pontos ponthatárok is, de kizárólag költségtérítéses képzésben - ez különben egy kettes és egy hármas érettségi osztályzatot jelent.

Az államilag támogatott alap, osztatlan és felsőfokú szakképzésre több mint 54 ezer diákot vettek föl, így a keretszámok itt csaknem teljesen beteltek. Melléjük további 30 ezer költségtérítéses hallgató került be.