Kötelező emeltszintű érettségi?

Kötelezővé tennék a felvételizők számára, hogy legalább egy tárgyból emelt szinten érettségizzenek, elsősorban az egyetemre bekerülő diákok egyre gyengébb teljesítménye miatt - írja a Népszabadság.

A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi célja az volt, hogy a középszintű érettségivel lezárják a középiskolai tanulmányokat, a felvételit azonban az emelt szinte váltotta volna ki. Azonban akkor az egyetemekre bízták, hogy megkövetelik-e az emelt szintet, amit a legtöbb nem tett meg, félve a diákszám visszaesésétől.

Eddig csak öt nyelvszakon volt kötelező a célnyelvi emelt szint, jövőre pedig az általános orvosi, az állatorvosi, a fogorvos és a gyógyszerész szakokon kérik majd a nehezebb vizsgát.

A szigorításra az MSZP oktatási munkacsoportja miatt azért van szükség, mert ma már a legrangosabb egyetemeken is felzárkóztató kurzusokat kell tartani a hallgatóknak, akik többsége a középiskolai tananyagot firtató kérdésekre ötven százalékosan sem tudnak válaszolni.

A tervek szerint 2012-től a kormány határozná meg, hogy mely egyetemen, melyik tárgyból kell emelt szintű vizsgát tenni, vagyis kivennék az egyetemek kezéből a választást.

Az ellenzők szerint ez azonban nem megoldás a problémára, a tömegoktatásra, és csak a középiskolák terheit növelné azzal, hogy kétféle képzést kellene nyújtaniuk, holott szerintük a középiskoláknak eleve nem az egyetemre való felkészítés a céljuk.