Feketelista a munkavédelem megsértőiről

Közzétették a munkavédelmi bírsággal sújtott cégek listáját. A képzeletbeli „dobogó” harmadik fokára egyenként összesen 5,8-5,8 millió forint munkavédelmi elmarasztalással a jászberényi Jász-Plasztik Kft. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. állhatott.

A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével – a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően – törölte a honlapjáról az összes munkaügyi szabálysértő vállalkozás adatait. Mindenki tiszta lappal indul tehát, ám a törlés nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik. A listán ennél hosszabb ideig nem szerepelhet a cégek neve és a kirótt bírság összege. Sokan fellélegeznek, nevük lekerül a szégyentábláról, de úgy véljük, két év is elegendő arra, hogy egy cég és vezetőinek jogsértéseit megismerje az üzleti élet, és levonja arról a következtetéseit – mondja Iklódi András főszerkesztő.

Új szabályok szerint

Az új szabályok szerint összeállított első cégnévsort közli a feketelista.hu portál. Ami szembetűnő: mivel a korábbi büntetőhatározatokat törölték, most nem található olyan cég, amely neve mellett húsz-huszonöt elmarasztalás szerepel. Egyes társaságoknak azonban két év alatt is „sikerült” már négy-öt elmarasztalást és több millió forint bírságot „összegyűjteni”. A cégformáknak megfelelően a listán a korlátolt felelősségű társaságok szerepelnek a legnagyobb számmal, ám hogy a részvénytársaságok sem angyalok, jelzi, hogy az ötszázas névsorban hatvanszor fordul elő a nevük. És hogy a kisebbek se maradjanak ki, harminchat betéti társaság neve is feltűnik.

A bírságok nagyságát tekintve a kétes dicsőségű első helyre a gödi székhelyű CU Elektronics Europe Kft. került. Két év alatt háromszor marasztalta el a munkaügyi hatóság, és összesen 9,7 millió forintra büntette. A büntetés nagyságát tekintve hatmillió forint bírásággal második helyezett a dunaújvárosi DARUSIN Ipari Gyártó, Szerelő és Szolgáltató Kft. „Mellékesen” az Egyesített Feketelista kimutatása szerint a céggel szemben az elmúlt négy évben hétszer indult adóvégrehajtás.

A képzeletbeli „dobogó” harmadik fokára egyenként összesen 5,8-5,8 millió forint munkavédelmi elmarasztalással a jászberényi Jász-Plasztik Kft. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. állhatott.

A fővárosi Szegedi út 35–37. szám alatt bejegyzett MASZ M6 Kft. alig marad le mögöttük ötmilliós bírságával. „Pontszerzős” helyre kerültek 4,5-4,5 milliós munkavédelmi bírsággal a kozármislenyi címen működő Balogh és Vidákovics Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a pécsi Elvgép Épületgépész és Villamos Közkereseti Társaság, valamint a budapesti Médialog Logisztikai Zrt.

Ha eltekintünk a bírság nagyságától és az elmarasztalások számát nézzük, akkor egyértelműen az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. vezet; hatszor sújtották munkavédelmi bírsággal. Négy-négy elmarasztalással szerepel a listán a herendi „KER-AKTIV” Kft., a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., valamint a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft.

Kevesebb a munkabaleset

A munkaügyi hatóság összesítése kedvező megállapításokat is tartalmaz. Az első félévben összesen 7343 munkabalesetet regisztráltak, a legkevesebbet az elmúlt öt esztendőben. (2007 első félévében 9487 baleset történt.) Ennek arányában a halásos munkabalesetek száma is 65-ről ez évben 41-re mérséklődött. A legtöbb munkabaleset (1823) a Pest megyét és Budapestet magában foglaló közép-magyarországi régióban történt. Közép-Dunántúlon 1047, Észak-Magyarországon 969, Nyugat-Dunántúlon 914, Észak-Alföldön 855, Dél-Dunántúlon 805 és Dél-Alföldön 790 munkabalesetet regisztráltak.

Forrás: feketelista.hu