Július 15. – 1995-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a jászberényi Hamza Múzeum

A Hamza Múzeum éppen 15 esztendeje, 1995. július 15-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A múzeum Hamza D. Ákos festőművész-filmrendező és Jászberény városa közt 1987-88-ban létrejött megállapodás gyümölcse. A megállapodás értelmében az akkor még Brazíliában élő festőművész a Jászságnak és Jászberénynek ajándékozta a festői életművét reprezentáló mintegy kétszáz festményt, a város viszont – ennek fejében – segítette hazatelepülését: számára olyan lakhelyet vásárolt, mely halála után múzeumként működhet, bemutatva Hamza D. Ákos munkásságát, és segítve a régió közművelődési munkáját a képzőművészet terén.

Hamzát gyermekkori élményei kötötték Jászberényhez, ahol nagyapja néptanítóként dolgozott. A Jászság iránti köteléke indította az ajándékozásra és műveit egy esetleges "Jász Képtár" megalapozásának szándékával adományozta a Jászságnak és Jászberénynek.

2001-től Jászberény városa – miután a többi jászsági település e város javára lemondott a Hamza-hagyatékról – egyedüliként fogadta be a gyűjteményt, melynek működtetésére létrehozta a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítványt. A múzeum ma is ebben a formában működik, és sokrétű tevékenységével a Jászság képzőművészeti értékeit méltó módon prezentáló Jász Képtár létrehozásán fáradozik.

Az egykori lakóházban (Gyöngyösi út 7.) berendezett múzeum jelenlegi állandó kiállításain megtekinthetők Hamza D. Ákos képzőművészeti életművének jellemző darabjai, valamint divattervező feleségének egyedi divatrajzai is. A kiállítótérben az egyre bővülő jászsági képzőművészeti gyűjteményből helyhiány miatt egyelőre csak szűk válogatás látható.
A múzeum történetéről, kiállításairól, kiadványairól, nyitva tartásáról számos információ és kép található a www.hamzamuzeum.hu honlapon.