Szórakoztató programok sora az ünnepi hétvégén

„Forradalmian új hétvégét” – azaz érdekesebbnél érdekesebb programokat ígérnek a nemrég újjászerveződött Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai március 15-ére és az azt követő napokra.

Tóth József, Tarjáni Zoltán, Breszkó Bence (Nexxt) és Kocsán László a sajtótájékoztatónTóth József, Tarjáni Zoltán, Breszkó Bence (Nexxt) és Kocsán László a sajtótájékoztatónMint azt az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón a Jászberény kulturális életét irányító céget vezető Tóth Józseftől megtudhattuk, az 1848-as szabadságharc évfordulóján a szokásos városi ünnepség előtt igazi különlegességgel - toborzóval - várják a berényieket a Szentháromság térre, ahol néptáncosok és huszárok idézik fel az egykori toborzások hangulatát. Az ezt követő műsorban, az 1848-as emlékműnél a Belvárosi Általános Iskola tanulói emlékeznek a szabadságharc eseményeire, közreműködik két gyimesi vendég Antal Tibor és Tímár Viktor. A délelőtt a Városvédő és Szépítő Egyesület megemlékezésével ér véget, melyet a Fehértói temetőben a 48-as hősök síremlékénél tartanak.

A délután valódi izgalmakat ígér, hiszen a jászberényi 298-as Lehel vezér cserkészcsapat a cserkészet 100 éves évfordulója alkalmából a Margit szigetre vár kicsiket és nagyokat. A cserkészek képviseletében Tarjáni Zoltán elmondta: akadályverseny, rekeszmászás, kézműves programok, cserkészkiállítás mellett a délután folyamán betekinthetünk a cserkészek tábori életébe is. Egy nagyszabású számháborút követően paprikás krumpli gőzölög majd a tányérokban, a napot pedig egy igazi cserkész tábortűz zárja.

Másnap este az öt éves születésnapját ünneplő Nexxt zenekar és zenészbarátai tartanak nyilvános szülinapi bulit az Ifjúsági Házban.

Kocsán Lászlótól a szombati nap délutánján a Lehel Filmszínházban megrendezésre kerülő Jászsági Ifjúsági Néptánctalálkozóról hallhattunk részleteket, amely rengeteg kiegészítő programmal várja az érdeklődőket. Gyimesi tájakra kalauzol el Mucsi Gyula fotókiállítása, a színpadon a délután első részében a néptánctalálkozó előadásai láthatók, majd Tímár Viktor és Antal Tibor koncertje következik „Gyimesi katonadalok 1848-ból és más nehéz időkből” címmel. Este hattól a „Jászsági bíró udvarába…” invitálnak a Jászberényi Hagyományőrző Egyesület és a Jászság Népi együttes tagjai, valamint a Viganó AMI, illetve a Nagyboldogasszony iskola gyerektáncosai.

A műsort követően a nemrég Gyimesfelsőlokon és Jászberényben forgatott párhuzamos portréfilm bemutatója következik, mely a két település egy-egy diákjának mindennapjaiba pillanthatunk be.

Aki pedig nemcsak nézni és hallgatni akarja mindezt, annak szombat este az Ifjúsági Házban a helye, ahol, a Zagyva banda koncertjét követően éjszakába nyúló táncház zárja az ünnepi hétvégét.

Természetesen a programok szabadtéren zajló részei esetében ideiglenesen útlezárásokra kell majd számítani, de ezek nem forgatják majd fel jelentősen a város életét.