Saját vizét issza vissza…

Szabóné Gara Irén laptopján sorjáznak a fotók. A képviselőnő évek óta fel nem nyitott, szemetes, meghatározhatatlan állagú anyagoktól szennyezett aknákról, rozsdásodó szerelvényekről, a medence alján barna csíkot hagyó vízfolyásról, gazzal benőtt, nyitott munkagödörről mutat sorban képeket. Most készültek a közelmúltban, a Lehel Sport Kht. által üzemeltetett hűtőgépgyári strandon... A látvány elszomorító, első pillantásra az ember azt mondja: ha valóban ilyen a helyzet, jó, hogy megszavazta a testület a 21 millió körüli pénzinjekciót a Kht. részére. Gara Irén szerint azonban sokkal kevesebbet kellett volna most beleölni a strandba, ha az elmúlt évek alatt nem történik szabálytalanságok hosszú sora, mely a szakmai hozzá nem értéssel párosulva néha megbotránkoztató állapotokat szült.

Akna-munkaAkna-munkaAlkalmatlannak tartom a Kht. jelenlegi vezetőjét a cég irányításának ellátására - mondja a képviselőasszony, aki azzal kezdi a beszélgetést, hogy - miután az ÁNTSZ döntése értelmében augusztus második felétől nem üzemelő strand ügye nagy vihart kavart - szeptember 21-én, polgármesteri felkérésre eljárt az engedélyező hatóságoknál, hogy beszerezze a stranddal kapcsolatos adatokat. Másnap a kht. vezetőjének meghívására több képviselő a strand bejárásán vett részt. Szabóné Gara Irén már itt több olyan kérdésére nem kapott választ, melyet az előzetesen beszerzett adatok birtokában tett fel az ügyvezetőnek.

Nézzük hát, milyen problémák kerültek a képviselőnő látóterébe: mindjárt itt a kutak kérdése.
Pillanatnyilag kettő (illetve három – de erről majd később…) kút található a strandon. Az egyikből, mely még az „Electrolux-időkből” maradt ránk, 800 méterről, 50 fokos vizet lehet nyerni. E mellé nemrég 70 millió forintért fúrtak egy másik kutat is. Ez azonban a mai napig nem rendelkezik a szükséges vízjogi engedélyekkel, ráadásul a sótartalma is magasabb, mint a másik kúté, ez pedig a vízforgató szempontjából kedvezőtlen.

A probléma gyökereiA probléma gyökereiA melegvíz mellet szükséges hideg vizet a kht a Jászvíz Kft-től kapta, egészen odáig, míg ez év február 25-én, 3 millió forintra rúgó számlatartozás miatt ezt a szolgáltatást egy egyeztetés után megszüntették. Ám nemcsak a befelé jövő vízzel, de a szennyvízzel is gondok vannak, mérőórák hiányában mérhető, pontos adatokkal a Jászvíz sem rendelkezik, amiről tudnak, az alapján viszont az utóbbi hónapokban is rengeteg szennyvizet termelt a strand. A kérdés, hogy miből, mikor február óta nem használják a városi vizet. Vannak kultúrák, ahol az ilyesmit illegális vízvételezésnek nevezik….

Itt jön hát képbe a harmadik kút, mely szerény, 50 méteres mélységével a csobogó mellett bújik meg és annakidején locsolás céljából fúratták. Arra valószínűleg tökéletes is. Abban már erősen kételkedik Gara Irén, hogy a medence feltöltésére is megfelelő lenne. Márpedig az adatok és a tények azt bizonyítják, hogy a hidegvíz szolgáltatást erről a kútról oldották meg jó ideje. Ám a kút vizével kapcsolatban semmiféle beméréssel nem rendelkezik a strand az elmúlt egy évre visszamenőleg. Így azon talán nem is kell csodálkozni, hogy a kútból származó víz beopálosodott a medencében. (Az már csak adalék, hogy a csobogó vízforgatójának kiiktatása miatt a víz szinte folyamatosan csobogott, hiszen az ott tartott halaknak szüksége volt a friss vízre.)

Lehel Sport Kht. - GödörbenLehel Sport Kht. - GödörbenAz ÁNTSZ által történt strandbezárás hátteréről is beszélt a képviselőasszony. Szerinte sor se került volna a bezárásra, ha a kht. rendszeresen elvégzi azokat feladatait, mellyel egyrészt a vízminőséget garantálhatták volna, másrészt az állagmegóvás szempontjából is el kellet volna végezni.
A vízügyi hatóságok is többször felszólították hiánypótlásra az üzemeltetőt, de ennek azóta sem tett eleget. A vízforgatóval nem rendelkező külső medencék esetében pedig a kéthetente szükséges bakterológiai vizsgálatokat tavaly mindössze három, idén pedig két esetben végezték el.

Az ÁNTSZ azt is rögzítette, hogy a strand nem az üzemeltetési szabályzatnak megfelelően működik. Egy új szabályzat kialakításához szükséges dokumentáció beszerzése hosszú időre bezárásra ítéli még a strandot. Ha a régi állapot helyreállításán fáradozott volna az ügyvezető, azaz ha csak annyit csinált volna, hogy pótolja a hiányosságokat, már régen üzemelhetne a létesítmény.

Ami pedig végképp kiverte a képviselőasszonynál a biztosítékot, az a vízkezelés. Mármint ha annak lehet nevezni, hogy pusztán hypo adagolásával ezt le is tudták. A vendégek persze erről mit sem sejtve, vígan lubickoltak, miután a szintén szakszerűtlenül fertőtlenített lábmosón át a medencébe csobbantak. Ha összeszedjük a sok szabálytalanságot - melyek legsúlyosabb következménye a víz megfelelő kezelésének hiányában tönkrement vízforgató berendezés szükségessé vált cseréje - egyértelműen látszik, hogy a felmerülő hibák időről időre történő kijavítása a töredékébe került volna a most a testület által megszavazott összegnek.

A karbantartó helyiség - Ha minden kábel szakad...A karbantartó helyiség - Ha minden kábel szakad...Hogy a hab is ott legyen a torta tetején, Szabóné Gara Irén a strandon összefutott egy odaérkező vállalkozóval, aki az ügyvezetőtől egy elmaradt 10 millió forintos számlakiegyenlítést kért számon. Ám erről, mint kiderült, semmiféle írásos megállapodás nem született, arról nem is szólva, hogy a kht. vezetőjének felhatalmazása sem volt egy ekkora összegű munka megrendelésére - bár erre szerinte nem is volt szüksége.

- Mindezek alapján nem kétséges, hogy Csiszár György alkalmatlan a strandot üzemeltető kht. vezetésére. Felelőtlenségével, rossz döntéseivel nemcsak anyagi kárt okozott, de ahogy az ÁNTSZ jelentésében is szerepel: a fürdőzők egészségét is veszélyeztette - mondta Szabóné Gara Irén, aki az önkormányzat illetékes bizottságánál fegyelmi eljárás megindítását kezdeményezte, s egyben sürgősnek nevezte a posztra történő pályázat kiírását is.