Paprikás csirke a betonbunker tetején

Több mint egy év kihagyás után az Extrém Szakács (a Lucullus BT önálló gasztroprojektje) megvalósította a 14. paprikás csirke főzését, amellyel a magyar kultúrát és gasztronómiát népszerűsíti szerte a világban. A főzésre ezúttal Albániában, Korce városának egy jellegzetes betonbunker- tetején került sor, a “Balkánturiszt” autós tájékozódási ralin.

A verseny alatt az Extrém szakács “Ták Mozsna” ralicsapata 7 nap alatt 3000 km-t autózott egy 1998-as Land Rover Discoveryvel és ismét betekintést nyert a helyi gasztronómiába – Szerbiában, Montenegróban, Koszovóban, Albániában, Boszniában és Horvátországban. A verseny szervezői- és versenyzői oldalán is szerepeltek jászberényi csapatok. Az Extrém Szakács együttműködő partnerei a chocoMe és a chococo voltak.

“A lassan 9. éve éve működő Lucullus BT gasztronómiai egyesület nem elegendő arra, hogy a magyar konyhát külföldön és otthon maradéktalanul népszerűsítse, ezért egészül ki az Extrém Szakács projekttel – mondta el Turóczi Gábor, a főzések elkövetője, egyben az egyesület elnöke.

A magyar konyha mély hátrányból indul, ha adott esetben olasz, vagy francia konyhával hasonlítjuk össze, ezért kell sokkolnunk a helyszínekkel – tette hozzá az egyébként jászberényi származású Turóczi Gábor, aki az Északi-sarktól, Mongólián és a Kaukázuson át a Karib-tengerig már rengeteg furcsa helyszínen főzött - tanktetőn, a Lánchíd pillérén, de a Jászberényi Gyakorló Általános iskola tetején is. Itt rengeteg betonbunker van, így az Enver Hodxa által megálmodott, őrült-utópisztikus helyszín adta magát”.