Nincs jobb, mint a Zsírosbödön

- A végeredményt még nem tudnám megjósolni, de azt tapasztalom, hogy az ételek minősége talán az előző évinél is kiemelkedőbb – mondta a zsűri oszlopos tagja, Csizi Sándor, aki szorgosan rótta a köröket a tizedik alkalommal megrendezett Népi Ételek Főzőversenyén. Márpedig Sanyi bácsi tudja, hiszen maga is számos sikert ért el különféle gasztronómiai megmérettetések alkalmával. Most amolyan jó házigazdaként járt körbe, kvaterkázott, kóstolgatott – ahogy ilyenkor illik.

Képek a Galériában - kattints a fotóra!Képek a Galériában - kattints a fotóra!Bobák József a Jászsági Vendéglátósok Egyesületének elnöke, a verseny megálmodója szintén megtalálható volt a Margit sziget minden pontján. Tennivaló akad bőven, idén 48 versenyző rakott tüzet, hogy elhódítsa a Jászság Ínyesmestere címet, emellett tizenheten süteményeikkel próbálták megnyerni az ítészek szívét (és gyomrát). A versenyre nemcsak a Jászságból, de messzebbről is érkeztek résztvevők. Ez évben kiemelt szerep jutott a népes túrkevei csapatnak, akik nemcsak főztek, de a vendéglátásba is besegítettek a szervezőknek. A kunságiak értik a dolgukat, gyorsan elfogyott az általuk főzött birka, melyért hosszú sorban álltak mindazok, akik kóstolójegyet vásároltak. Nem csoda, hogy a közönségdíj a kun atyafiak zsebébe került az eredményhirdetés során.

A sok új ízt és új csapatokat felvonultató mezőnyből a szabadtűzön készített ételek kategóriájában a fiatal gimnazistákból verbuválódott Zsírosbödön végzett az első helyen, akik az ízek mellett a látványra is adtak, hiszen viseletbe öltözve készítették el azt az ételt, mellyel a kategória győzelem mellett a Jászság ínyesmestere címet és a vele járó fődíjat – a Carrier Kft. által felajánlott italhűtőt - is hazavihették. Ebben a - szabadtűzi ételek - kategóriában a második díjat Rózsa Tibor érdemelte ki egy alföldi haltállal, míg harmadik helyre a Libanoniak futottak be, akik bárányt grilleztek.

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai GyörgyBográcsos ételek közül a Könyvszolg Kft. kakaspörkölt-túróscsusza összeállítása vitte el a pálmát, a második helyen a Bográcsforgatók végeztek őzgulyással, megelőzve Görbe Tiborék vadmalac levesét.

Süteményfronton Deme Józsefné aratta a legnagyobb sikert kapros túrós batyujával, Sas Benke Andrea keletlen pitéje, illetve Zaszkó Imréné meggyeslepénye előtt.

A szervezők teret engedtek a szakmabelieknek is, őket külön értékelte a zsűri. Közülük Szabó István mesterszakács étkét értékelte legmagasabbra a zsűri.

Jó ebédhez nóta is járt, ahogy ez itt már szokás. Jónevű zenészekből álló csapat verbuválódott össze ez alkalomból, akik a szigeti programok végeztével hónuk alá csapták a hangszereiket és átvonultak a berényi főtérre, ahol újabb gasztronómiai csemegékkel várta a vendégeit a „Jó étvágyat Jászberény!” elnevezésű, részben uniós forrásból finanszírozott rendezvény. Az ott rotyogó pörkölt is és az azt kísérő finomságok is csakhamar gazdára találtak, így a nagyérdemű jóllakottan vonulhatott át a Jász Múzeumba és a Városháza udvarára, ahol este hat órától színes programok sorjáztak a Múzeumok Éjszakája alkalmából.