Mi folyik itt??? - Szennyvízelvezetés Jászberényben

Jászberényben a szennyvíz elvezetését és annak tisztítását, üzemeltetési szerződés alapján – a vízszolgáltatáshoz hasonlóan - a JVV Zrt. 100%-os tulajdonában lévő JÁSZVÍZ Kft. végzi. Az alábbi sajtóközlemény a cég ez irányú tevékenységét mutatja be.

A szennyvízcsatornázás Jászberényben fokozatosan épült ki, az 1970–es évek óta. A legutóbbi jelentős bővítés 2005-2006-ban történt, mintegy 40 km gerinccsatorna megépítésével. Ennek eredményeként 10 733 lakóingatlan van ellátva szennyvízcsatornával (az utcai vezeték kiépült, a csatlakozás lehetősége biztosított), ez 91,3 % az állandó lakosokra vetítve. Az utol-só jelentős bővítés során minden érintett ingatlanra megtörtént a bekötővezeték kiépítése is, de a korábban csatornázott utcákban nem mindig így épült meg a csatorna, ezért ott sok helyen még jelenleg sincs meg a rácsatlakozás.

A szennyvíz gyűjtővezeték összes hossza – amely tartalmazza a nyomóvezetéket is – 140 ki-lométer, hossza 2000 óta majd megduplázódott. Ebből a gravitációs csatornák hossza 127,5 km, a nyomócsövek hossza pedig 12,2 km. A gravitációs csatornák anyaga a kiépítés kezdetén betoncső volt, s ezek életkora már meghaladja a 35 évet, rekonstrukciójuk, cseréjük indokolt lenne.

A szennyvízmennyiség esetében is hasonló mértékű anomália tapasztalható a szennyvíztelepen mért és a számlázott vízmennyiség esetében, mint az ivóvíznél. Ennek oka részben az infiltráció (beszivárgó víz) a legrégibb, betoncsőből épült mély vezetésű csatornaszakaszok esetében, részben pedig az egyébként elválasztott rendszerű szennyvízcsatornákba más módon bejutó csapadékvíz. Például 2008-ban a ténylegesen számlázott szennyvízmennyiség csak 57%-a volt a szennyvíztelepről távozott, tisztított szennyvíz mennyiségének. Ez is azt bizonyítja, hogy beszivárgó talajvíz és csapadékvíz mellett még sok illegális rákötés is található a rendszerben. A JÁSZVÍZ Kft. munkatársai folyamatosan dolgoznak ezek felderítésén. Kérjük azokat, akik nem biztosak abban, hogy rákötésük szabályos, jelezzék azt a JÁSZVÍZ Kft.-nél, hogy a probléma megoldásában a társaság munkatársai segítséget nyújthassanak számukra.

Az infiltráció szempontjából leginkább szóba jöhető csatornák - hossza kb. 27 km - az 1960–70-es években lettek lefektetve, s jelentős részük a város központjában, illetve főbb útvonala-in találhatók, jórészt rendezett, burkolt, vagy nagy forgalmú területek alatt. Sok esetben a szűk, közművekkel zsúfolt utcában új csatornanyomvonalnak már nem is lehet helyet találni, hosszabb üzemszünet sem engedhető meg a szennyvízelvezetésben, tehát csak a béleléses technológia jöhet szóba a rekonstrukció megoldására, ami azonban nagyon drága megoldás. A belvárosban, két utcában (Táncsics M., Nádor) ilyen módon meg is történt a csatorna rekonstrukció. A további szakaszok felújítása az erre fordítható anyagi lehetőségek függvénye.

A rendszerbe kerülő talaj és csapadékvíz miatt egyes településrészeken rendszeres szennyvíz-kiöntések is előfordulnak, amikor az adott átemelő kapacitása nem elegendő a csapadékvízzel növelt szennyvízmennyiség továbbítására. Ilyenkor bizony a környéken lakóknak a kellemet-len szagot is el kell viselniük. Ezekben az esetekben a JÁSZVÍZ Kft. dolgozói az esőzés el-múltával a területet lemossák, tisztítják és fertőtlenítik. A tavalyi esztendő a megszokottnál jóval csapadékosabb volt, így számos alkalommal, a város több pontján is felmerült ez a probléma. Ezen túl a lakosságtól általában dugulás miatt érkezik még bejelentés. A JÁSZVÍZ Kft. dolgozói ezekben az esetekben a lehető legrövidebb időn belül a helyszínen oldják meg a problémát.

A városban jelenleg még több mint 2 000 olyan lakóingatlan van, melynek lehetősége lenne rácsatlakozni a szennyvízcsatornára. Ezek csatlakozása lényegesen megnövelné a szennyvíz-tisztító telep terhelését. Ugyanakkor ezen ingatlanok nagy része nyilván szikkasztással „tünteti el” a szennyvizét, mert a szennyvíztisztító telepen az itt képződő szennyvíznek csak kis hányada jelenik meg szippantott szennyvízként, így ezek jelentősen terhelik a környezetet. Ezért volna nagyon fontos olyan szabályozás megalkotása a városban, ami ösztönzi a lakosságot a mind teljeskörűbb rendszerhasználatra, a szennyvízhálózatra való rákötésre. Ezzel nemcsak a környezetünket óvnánk, hanem hosszabb távon a rendszer üzemeltetése is biztosított lenne.

A JÁSZVÍZ Kft. ezúton is megköszöni a lakosság eddigi segítő közreműködését, s kéri, hogy a jövőben is jelezzék a 06-57/411-858-as éjjel-nappal hívható, és a 06-30/3298-858-as telefonszámon, ha a szennyvízhálózat működésében problémát, zavart észlelnek.