Március 10. – ismét itt a Torkos Csütörtök!

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a Torkos Csütörtök.

Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A Magyar Turizmus Zrt. az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretné ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.

A nap folyamán (idén ez március 10.-re esik) a Magyar Turizmus Zrt. felhívásához csatlakozó éttermekben fél áron ebédelhetünk, vacsorázhatunk.

A csatlakozó éttermek az alábbiakat vállalják:

• 2011. március 10-én egész nap, a teljes nyitva tartási időben
• 50% kedvezményt nyújtanak az étel- és italfogyasztásból, a számla végösszegéből.
• Készpénzes és bankkártyás (amennyiben lehetőség van rá az év többi időszakában is) fizetési módot is elfogadnak.
• A kedvezményt a teljes ’a la carte’ kínálatból (a Torkos Csütörtök hetén és az azt megelőző héten használt ’a la carte’ étlap és itallap választékának és árainak teljes körű megtartása) biztosítják.
• Külön erre az alkalomra készített úgynevezett „Torkos Csütörtök”, azaz szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet.
• A kedvezményt elvitel esetén nem kötelező biztosítani.

Jászberényben és környékén a következő vendéglátóhelyeken lehet élni az egy napig tartó lehetőséggel:

Jászapáti

Andrássy Thermál Hotel Gyöngyvirág u. 24. T: 06 57 540 580

A szálloda 50 fős légkondicionált étterme nyáron 200 fős terasszal egészül ki. Az étterem a helyi magyar konyha és nemzetközi íz-világ legjavát kínálja, különös hangsúlyt helyezve az egészséges, friss alapanyagokra.

Jászberény

Aranysas Étterem Jákóhalmi út 11. T: 06 57 402 189

Jászberény belvárosának zajától távol, a csendes, nyugodt környezetben található a klimatizált, 140 fő befogadóképességű, kétszintes Aranysas étterm, mely kedvelt helye a magyaros ételek szerelmeseinek, kitűnő helyszín családi, baráti, vállalati rendezvények színvonalas lebonyolításához. Az emeleti részen 100 főt tudnak egyszerre vendégül látni, míg a földszinti rész 40 férőhelyes.

ÁDI gyorsétkező Kossúth út 10-12 T: 06-57/404-603

Jászberény vásárcsarnokánál a központal összekötő gyaloghíd feljáratánál található az üzlet.
A kínálat változatos, fő profil a burgonyáslángos, gyros,májashurka és kolbász,sült hekk,
hamburger és szendvicsek.

River Étterem és Bowling Club Lehel vezér tér 15. (Börtönudvar) T: 06 57 407 500

A jászberényi Börtönudvarban található River Étterem és Bowling Clubban a helyi specialitások és hagyományos magyar ételek mellett, különféle nemzetek konyhájának kínálatából is válogathat a betérő vendég. A reformkonyhát kedvelő és vegetáriánus vendégeinkről sem feledkeznek meg. Minőségi borkínálatuk a legnevesebb hazai pincészetek remekműveit felvonultatva teszi teljessé egy kellemes étkezés hangulatát.
Modern stílusú 80 fős étterem, tökéletesen alkalmas családi, céges és egyéb rendezvények, állófogadások, koktélpartik lebonyolítására.

Arizona Steak House Serház u. 1. T: 06 57 412 042

Jászberény belvárosának szívében található a 40 fő befogadóképességű Arizona Steak House. Egyedi atmoszférájú étterem, szezonálisan működő 100 fős terasszal. Steakek bőséges kínálata mellett változatos étlappal, 18 féle whiskyvel, széles koktélválasztékkal, kávékülönlegességekkel, valamint Zwack Izabella nevével fémjelzett borkollekcióval várják a vendégeket, akik díjmentesen, használhatják a vezeték nélküli Internetes hálózatot is.

Viktórió Pizzéria és Étterem Lehel vezér tér 32-33. T: 06 57 411 053

Mivel az éttermek ilyenkor teltházzal működnek, mindenképpen célszerű asztalt foglalni.