Lovon, ló nélkül - egyaránt megérte vágtáznunk

A Pünkösdkor lezajlott Nemzeti Vágtán idén is kitüntető szerepet kapott Jászberény, hiszen a döntő napján, a tavalyihoz hasonlatos módon ismét megszólaltatták a városunkban őrzött Jászkürtöt - mesélt a kissé esős, de sikeres hétvégéről lapunknak Hortiné Bathó Edit.

A Jász múzeum igazgatónője a kürt őrzőjeként, szigorú biztonsági intézkedések közepette kísérte nemzeti ereklyénket a Vágtára. Mind a becses tárgyat, mind a jász küldöttséget nagy tisztelet övezte. A kürt - köszönhetően Tóth Tamás trombitaművésznek - gyönyörűen szólt. A jászberényiek azonban nemcsak ezzel arattak sikert, hanem bemutatkozó sátrukkal is, ahol a berényi hagyományőrzők és a Polgármesteri Hivatal munkatársai népszerűsítették városunkat. A régi jász viseletbe öltözött asszonyok ruháikkal kiríttak a többi települést reprezentálók közül, hiszen néhány honfoglalás korabeli viseleten kívül, mindenhol civil ruhában várták az érdeklődőket. Azok pedig az esős idő ellenére is szép számban jöttek, így remek alkalom kínálkozott a következő hónapok jászberényi programjainak reklámozására.

És ha Vágta, ne feledkezzünk el Molnár Leventéről sem, aki idén is méltó módon képviselt minket a lovasok között. Mindent összevetve jó döntés volt részt venni az országos hírű eseményen, jövőre pedig remélhetőleg még látványosabban jelenhetünk meg a rendezvényen és tovább öregbíthetjük a jászok hírnevét.