Kalandozzunk az ízek világában!

A Város napjának délelőttjén igazi különlegesség várja a Margit szigetre kilátogatókat. Első alkalommal kerül megrendezésre a Huszárkonyha névre keresztelt főzőverseny. Az alábbiakban jöjjön néhány rövid információ a nevezésről és a szabályokról…

A Huszárkonyha általános szabályai

1. Új féle ételek készítése, új elnevezéssel.
2. Az étel ízvilágában a magyar ízeket idézze (kivéve, ha más nemzethez tartozó versenyez, vagy más nemzet hagyományait őrzők versenyeznek), figyelembe véve adott esetben azt, hogy az ízvilág koronként változott!
3. Az étel elnevezésében magyar lehet csak (kivétel, ha más nemzetiségű, vagy más nemzet hagyományát őrzők versenyeznek)!
4. Aki készíti az ételt az népviseletben, hagyományőrző egyenruhában vagy valódi egyenruhában, esetleg valamilyen mesterséget idéző jellegzetes öltözetben (pl: kéményseprő) legyen!
5. Jó, ha az öltözet és az étel elnevezése összhangot alkot (pl. huszár készíti a huszárgulyást) - de nem feltétel.
6. Az elbírálásnál figyelembe veszik a hagyományőrző környezet kialakításának milyenségét is. (Főzőeszközök, terítékek, egyéb használati eszközök eredetisége. Műanyag kizárva! Globális üdítőitalok - pl. Coca Cola - megjelenítése tilos!)
7. Az étel elkészültekor egy fénykép készül az étel készítőiről és a hagyományőrző környezetről. Ez valójában egy kompozíció, amit az étel készítőinek kell megalkotni a fényképezéshez. Ez is számít az értékelésnél.
8. Az ételkészítéshez az eszközöket és az alapanyagokat a versenyzők hozzák magukkal.
9. Legalább 10 főre szükséges főzni vagy sütni!
10. A versenyzőknek le kell adni az étel receptjét írásban, valamint, hogy azt melyik csapat, és név szerint kik készítették. E nélkül a Bíráló Bizottság nem értékeli az ételt.
11. A vízről, az oklevelekről, a szervezésről, a lebonyolításról, a bíráló bizottság összeállításáról, a díjakról, a fényképész felkéréséről és sajtó tájékoztatásáról a rendezők gondoskodnak.
12. A bíráló bizottság az étel minőségét és a hagyományőrző külsőségeket (más esetben az eredeti megjelenést) fogja értékelni.

Kiegészítés
Aszfalton gázzal szükséges főzni! A gázpalackot és égőt a versenyzők hozzák magukkal.
Saját tűzifát is használhat bárki a főzéshez, de akkor a tűz alá védőlemez szükségeltetik!

Javaslat
A megalkotott ételek elnevezése olyan legyen, ami könnyen megjegyezhető és lehetőleg kerüljük az ilyen-olyan "módra" elnevezéseket! Például "sertés pörkölt erdőkerülő módra" stb. Akár fantázia nevet adunk az ételnek (pl. huszárgulyás), akár az étel fő alapanyagára utal az elnevezés (pl. csülkös-kolbászos lebbencs), jó ha az rövid és ismételten hangsúlyozandó: könnyedén megjegyezhető. Ha mégis hosszabb elnevezést adunk ételünknek, akkor az nagyon "vagány" legyen, mint például az "ördögvére leves fekete galuskával" vagy például a "laskabundás csillagtök karfiolos burgonyapürével"!

A 2012. április 3-i jászberényi Huszárkonyha a GOMBÓCOS ételek kategóriában szerveződik. Ez azt jelenti, hogy bármilyen gombócos étel benevezhet a megmérettetésbe, legyen az a gombóc húsból, tésztából vagy bármilyen más ételalapanyagból.

Jelentkezni lehet:
Halászi Endréné - Tel.: 70 592 8089;
Villanylevél: maruszia01@gmail.com