Jó úton járunk...

A napokban lezárult az az uniós társfinanszírozással megvalósult projekt, amely 9 jászberényi utca felújítását tette lehetővé. A megjavított útburkolat hozzávetőleges hossza 4,3 km. A projekt nem első és nem az utolsó a város úthálózatának javítása terén, míg a korábbi években két fejlesztés zárult le, az önkormányzat a jövőben is tervezi a további útjavításokat.

A most lezárult projekt főbb eredményei: a központ forgalma csökken, a különböző városrészek megközelíthetősége javul, biztonságosabb lesz a közlekedés, a felújított útszakaszok mentén megoldódott a csapadékelvezetés.

A projekt során mintavételi és megfelelőségi terv készült, mely alapdokumentum tartalmazta többek között a tömörségre, a teherbírásra és az alapréteg vastagságára vonatkozó minőségi standardokat. A különböző ellenőrzések alkalmával (pl. ejtősúlyos, teherbírásmérés) a projekt műszaki ellenőre megfelelőnek találta a felújított útburkolatok minőségét. Mint Kovács Ferenc a KSK Kft. munkatársa a zárórendezvényen elmondta, „javára vált a projektnek az, hogy a gondos projekt menedzsmentnek köszönhetően volt idő a téli leállásra, nem kellett rohammunkában erőltetni a munkát”. A megfelelő minőség záloga, hogy az egy év elteltével majdan zajló garanciális bejáráson esetlegesen felmerülő hibákat a kivitelező kijavítja.

Az esemény ünnepélyes zárórendezvényén Juhász Dániel alpolgármester a következő szavakkal méltatta a fejlesztést: „Jó úton járunk. Konkrétan és átvitt értelemben is, hiszen városunk úthálózatának teljes megújulása, fejlesztése, bővítése újabb fontos szakaszához érkezett. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek, hiszen a megújult utakon mindannyian nagyobb biztonságban, kényelmesebben és gyorsabb jutunk el úti célunkhoz. Ráadásul ezek a fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy Jászberény továbbra is a befektetők által kedvelt, a hazai ipar egyik központja legyen, hiszen egy város vonzerejét nagymértékben meghatározza, hogy milyen infrastrukturális adottságokkal rendelkezik.”

A teljes projektösszeg: 310 485 166 forintot tett ki, ebből az Unió 263 912 391 Ft-ot, a berényi önkormányzat 46 572 775 Ft-ot állt. A projekt keretében a következő utcákat újították fel: Ártér, Messzelátó, Kárpát, Álmos, Suba, Határ, Bimbó, Szent Imre herceg és Kürt – összességében mintegy 4333 m hosszúságban. Eközben 89 növényt telepítettek, illetve 11 db utcabútort helyeztek ki.