Jászberényben ünnepelte a Csányi Alapítvány a 6.Életút Napot

Június 24-25-én Jászberényben találkoztak a Csányi Alapítvány Életút Programjában résztvevő gyermekek, hogy bemutassák az ebben a tanévben egyénileg vagy csoportjukkal közösen készített projektjeiket és egyúttal megköszönjék az alapító, a támogatók, kurátorok és mentorok segítségét. Az Életút Napon kiemelték az Alapítvány diákjainak elmúlt évben elért legnagyobb eredményeit, a legsikeresebb tanulók pedig jutalmazásban is részesültek.

A Csányi Alapítvány - amely a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja - 2005 óta támogatja a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekeket az Európa-szerte egyedülálló Életút Programmal, amely hosszú távon, egészen a diploma megszerzéséig segíti a fiatalokat. A gyermekeket a Debreceni Egyetemmel közösen összeállított tehetséget értékelő tesztsorozat segítségével illetve a szociális helyzetüket felmérő családlátogatást követően választják ki, emellett az Alapítvány kuratóriumi tagjai minden esetet egyedileg is elbírálnak. Ezt követően az Alapítvány minden egyes gyermek számára – kiemelkedő képességeit és hátrányait figyelembe véve – egyéni fejlesztési tervet készít.

A tehetséggondozás központja minden térségben a Közösségi Ház, amely Jászberényen kívül Szegeden, Kaposvárott, Nagybajomban és Pécsett immár 162 gyermek egyéni fejlődését segíti, összesen 12 főállású mentorral.

Az Alapítvány mentorai az Életút Programban tanuló gyermekeknek a fejlesztő foglalkozásokon (idegennyelv, informatika, szövegértés, dráma) kívül szabadidős programokat is szerveznek, gyakran szüleikkel együtt is, többek között színházba, kiállításokra, kirándulásokra és táborokba biztosítanak részvételi lehetőséget, amely által a tanulók életre szóló élményeket és egész életen át használható ismereteket gyűjtenek.
Az Alapítvány mentorai rendszeres iskola- és családlátogatások során tartják a kapcsolatot az osztályfőnökökkel és szülőkkel, szerepük nagyon sokrétű: szociális munkásként, pedagógusként, olykor pszihológusi segítségként vagy barátként állnak a gyermekek mellett.

Ünnep az Életút Napon

A Csányi Alapítvány tanulói az Életút Napon megmutathatják tehetségüket és ez év közben elért eredményeiket. Az Életút Napot 2011. június 24-25-én Jászberényben rendezték meg, ahol mind a 162 diák az idei tanévben elért eredményeiről adott számot. Az Alapítvány diákjai előadásokkal, filmbemutatókkal vagy éppen kiállítás keretében mutatták be egész éves projektmunkájukat. Az eseményen részt vettek a gyermekeken kívül az Alapítvány támogatói, kuratóriumi tagjai, mentorai és fejlesztő tanárai. Közösségi Házanként a helyi Tehetség Napon a szüleiknek, a helyi támogatóknak és az iskoláiknak is bemutatják a gyermekek az egész éves munkáikat.

A Csányi Alapítvány diákjainak 2010-2011-es tanévben elért sikerei

Az alapítvány diákjaiAz alapítvány diákjaiAz Alapítvány az elmúlt években tudatosan építkezve jelentős eredményeket ért el: hat év alatt az Életút Programban támogatott gyermekek száma a kezdeti 8 főről 162-re emelkedett.
A program sikerességét mutatja, hogy a 2010-2011-es tanévben a gyermekek közül 25-en ECDL, 42-en ECDL Start vizsgát tettek. A több éves munka most érik be, a gyermekek közül sokan most értek abba a korba, hogy nyelvizsgázhatnak. A 14 év feletti 77 gyermekből 26 tanuló sikeresen nyelvvizsgázott angolból alapfokon, tízen középfokon, hárman pedig felsőfokon, továbbá két német alapfokú és egy német középfokú nyelvvizsga színesíti az eredményeket és több tanuló most is nyelvvizsgára készül.
A 2010-2011-es tanév 1. félévében 72 gyerek ért el 4,5 feletti tanulmányi átlagot. 39-en felvételiztek középiskolába, közülük 35 gyermek került be az általa 1. helyen megjelölt intézménybe.
A Csányi Alapítvány az Életút Napon a legeredményesebb tanulókat is jutalmazta, jeles tanulmányi eredmény mellett a megyei és országos tanulmányi és sportversenyeken elért helyezés, kiemelkedő művészeti teljesítmény és sikeres nyelvizsga esetén.

A gyerekek több táborban is megfordulnak az évek során, amelyek az úszás, az angol nyelv, a helytörténet, a dráma, az egészség vagy a természettudomány köré épülnek. Míg 2006-ban 3 táborban, addig 2011-ben már 12 helyi táborban és 8 központi szervezésű - köztük 3 külföldi táborban - tanulhatnak és pihenhetnek a gyermekek. A helyi táborokban 12 csoport vesz részt, korosztályuk szerint az öt nyári tematikus tábor egyikében: Sarlóspusztán 27 gyermek tanul dráma és pénzügyi intelligencia fejlesztő táborban, Sárospatakon 27 gyermek vesz részt angol és történelmi szaktáborban, Kőszegen természetismereti táborba utaznak 31-en, Veszprémben gondkolkodásfejlesztő-logikai táborban tanul 45 tanuló, Szlovákiába pedig történelmi szaktáborba utazik 32 gyermek.

Ezen a nyáron angol nyelvterületre 2 nyelvi tábort szervez az Alapítvány, Brightonba és Máltára viszik a gyermekeket, német nyelvterületre – Bécsbe – pedig 1 nyelvi tábort indítanak, így összesen 48 gyerek tanulhat nyelvet és szerezhet életreszóló élményeket ezen a nyáron külföldön.

Változó ösztöndíjrendszer 2011-től

Mérföldkőnek számít az Alapítvány életében, hogy a 2006-os alapítás óta az egyik elsők között támogatott gyermek idén felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait. Ennek apropóján dolgozta ki és indítja el az Alapítvány az egyetemista tanulók támogatási rendszerét. Az Alapítvány a szociális támogatás mellett többek között tanulmányi ösztöndíjat is fizet az ösztöndíj átlagtól függően. A tanulmányi ösztöndíj rendszert az elfogadott szabályzatnak megfelelően a kiemelkedően jól tanuló általános iskolás tanulókra is elindítja az Alapítvány, így az ösztöndíjasok száma várhatóan 70-75 főre bővül.

Az Alapítványi gyermekek is dönthetnek – Gyermekparlament alakult

A Csányi Alapítvány célja a gyermekek tehetséggondozása, az ő érdekeiket figyelembe véve hozza meg az Alapítvány a gyermek életével kapcsolatos döntéseket, alakítja ki a személyre szabott tehetséggondozó programot. Mindezekben természetesen a gyermekek véleménye is nagyon fontos. Ezért az Alapítvány 2011-től a diákokat is bevonja ezekbe a folyamatokba, annak érdekében, hogy ők is elmondhassák tapasztalataikat, véleményüket, az Alapítvánnyal együtt gondolkodhassanak és együtt fejlesszék a mentorokkal a mindennapok munkáját. Az Alapítványi gyermekek „Gyerekparlamentje” az Életút Napon tartotta alakuló ülését és itt választották meg képviselőiket is.

A Csányi Band is ünnepel

A Csányi Alapítvány zenekara 2008 nyarán alakult egy sarlóspusztai táborozás alkalmával,az együttest hét 13-14 éves gyermek alkotja. A Figura Ede vezetésével létrejött Csányi Band tagja közül többen a Csányi Alapítványba kerülésük előtt nem tanultak sem énekelni, sem hangszeren játszani. A zenei alapok többnyire híres költők verseire épülnek, stílusuk főként a blues-hoz hasonlít. Az idei Életút Napra elkészült a megzenésített verseket és a Csányi indulót tartalmazó első önálló CD-jük, amit a június 24-i lemezbemutató koncerten, majd a 25-i gálaműsoron mutattak be az érdeklődőknek.

A jászberényi Közösségi Ház diákjaniak eredményei

A Csányi Alapítvány első Közösségi Háza 2006. március 9-én nyílt meg Jászberényben, ekkor indult az első tehetséggondozó csoport egy főállású mentorral. Ma már 41 diák tehetséggondozása folyik három csoportban a városban, három mentorral és több fejlesztő tanár segítségével.
A fiatal - 12-18 éves - tehetségek Jászberényből, illetve a környező településekről (Jászágó, Jászárokszállás, Jászdózsa, Jászjákóhalma, Jászberény, Jászkisér, Jászapáti, Pusztamonostor, Alattyán, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Jászberény környéki tanyavilág, Jászfényszaru, Jászladány) származnak. A régió hátrányos helyzetéből adódóan a jászsági gyerekeknek kiemelt szükségük van a szervezett keretek közötti tehetségfejlesztésre és a szociális hátránykompenzáció biztosítására.
A gyerekek nagyon élvezik a közös foglalkozásokat és már eddig is kiemelkedő eredményeket értek el:
tízen rendelkeznek angol alapfokú, nyolcan középfokú, hárman pedig felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal. A ECDL vizsgák mellett magas pontszámokkal jutottak be a 8. osztályos tanulók a környék legszínvonalasabb középiskoláiba. Országos tanulmányi versenyeken több tanuló is dobogós helyezést ért el, pl. Országos Kazinczy Szépkiejtési Verseny arany fokozata, programozás, sakk diákolimpia, de mindezek mellett a művészetekben és a sportban is magas szinten teljesítettek.

***
A Csányi Alapítványról

A Csányi Alapítványt egymilliárd forinttal Dr. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója alapította 2005-ben, magánvagyonából. A tehetséggondozó programra az Alapítvány az alapítói vagyon mindenkori hozamát és a támogatásokat fordítja. Az Alapítvány iránti nagyfokú érdeklődést igazolja, hogy az elmúlt években egyre több magánszemély és nagyvállalat is csatlakozott támogatóként, gyarapítva ezzel is a rászoruló gyerekek fejlesztésére fordítható forrásokat. Továbbá a szervezet immár 4 éve gyűjti a tehetségek támogatását fontosnak tartó magyar adózók 1%-os felajánlását.
További információ a www.csanyialapitvany.hu oldalon.