Hőségriadó!

A globális felmelegedésnek köszönhetően nyaranta egyre magasabb hőmérsékleti értékeket mérhetünk, a melegrekordok sorra megdőlnek.A hőség különösen a krónikus betegekre, idősekre, csecsemőkre és kisgyermekekre, fizikai munkát végzőkre, valamint elhízottakra és sportolókra jelent veszélyt.
Az ember nagyon szűk tartományban – csak 35-39 0C között képes természetes életfunkciói fenntartására.

A hőség különböző tüneteket okozhat:

-A hőség során bekövetkező intenzív izzadás miatt kicsi viszkető pattanások, „persegés” jelenhet meg az arcon, nyakon, végtagok hajlataiban és a mellkas alsó részén, (nőknél a mell alatt) amely gyakori zuhanyozással és könnyű ruházat viselésével elkerülhető, esetlegesen kezelhető egyszerű hintőporral vagy speciális, bőrgyógyász által felírt rázókeverékkel.

-A napégés ellen lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjon a napon 11-16 óra között. Fedetlen testrészeit védje fényvédő krémmel. Legalább 10-15-ös faktorú krémet használjon. Ne csak a strandon kenje magát, városnézés, bevásárlás közben is használjon napvédő krémet. A napvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát. Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, viszonylag jelentős mennyiséget kell a bőrre felkenni: egy felnőtt ember teljes bőrfelülete (2 m2) hatásos védelméhez 6 teáskanálnyi (30 ml) napozókrém szükséges. Csökkenti a védelmet az is, hogy a krémet napközben letöröljük, leizzadjuk, vagy fürdés után nem kenjük be magunkat újra. A fényvédelemmel kapcsolatban ma már nem a fényvédő krémek használata áll az első helyen, hanem a napfény fizikai elkerülése ruházattal, kalappal, stb.

-A hő okozta só és vízvisszatartás következményeként vizenyő jelenhet meg az alsó végtagokon és a bokán.

-Rövid ideig tartó ájulás vagy szédülés következhet be álló helyzetben, főleg a szív-érrendszeri betegségben szenvedőknél és vízhajtót szedőknél. Ilyenkor a beteget hűvös helyen le kell fektetni.

-Az intenzív izzadás és sóvesztés miatt fájdalmas izomgörcsök alakulhatnak ki, amelyek folyadék-, és sópótlás hatására általában elmúlnak.

-A nagyobb mennyiségű folyadék és sóvesztés okozhat hőkimerülést, amely erős szomjúságérzettel, gyengeséggel, nyugtalansággal, szédüléssel, fejfájással jár.

-Életveszélyes állapotot, hőgutát is előidézhet a hőség. Általában akkor alakul ki, ha a szervezetet nagyobb hőterhelés éri, mint amit le tud adni, pl. túlöltöztetés (túlöltözés) miatt. A túlöltözés különösen a gyermekeknél és az időseknél szokott előfordulni. Igen veszélyes a felforrósodott autóban hagyni a kicsit, vagy az idős embert. A hőguta jele a forró kipirult bőr, a nyugtalanság, a szapora pulzus, a magas testhőmérséklet, súlyosabb esetben az aluszékonyság, az idegrendszeri tünetek, kóma. Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, illetve a beteget hűvös helyre kell vinni, és haladéktalanul el kell kezdeni a test hűtését, pl. borogatással vagy langyos fürdővel.

A hőség okozta ártalmak elkerüléséhez az alábbi hasznos tanácsokat érdemes megfogadni.

-Hűtse lakását. A hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28oC körüli. Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használjon elektromos készülékeket, beleértve a világítást is. Ha van légkondícionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. Nem javasolt a túlzott légkondícionálás, 28oC alá ne hűtse lakását. A légkondícionálót rendszeresen karban kell tartani és tisztítani. Készüljön fel esetleges áramkimaradásra.

-Ventillátort csak rövid ideig ajánlott használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Az elektromos ventilátor csökkenti a hőérzetet, de amikor a belső hőmérséklet 35 oC fölött van, nem előzi meg a meleg okozta tüneteket.

-Ha otthonában vagy munkahelyén nincs légkondícionáló berendezés, akkor lehetőség szerint töltsön el 2-3 órát légkondícionált helyen.

-Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.

-Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben, zuhanyozzon naponta többször.

-Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha napra megy viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.

-Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg amíg szomjas lesz. A gyermekek és az idősek nem mindig érzékelik a szomjúságot, őket folyamatosan folyadékkal kell kínálni. Ne fogyasszon alkoholos, magas cukortartalmú és koffeintartalmú italt. Az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezettől, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású. Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet. Pótolja az izzadással elvesztett sót is.

-Kerülje a nehéz ételeket, fogyasszon sok hideg, frissítő ételt: sok zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket.

-Ha rendszeresen gyógyszert szed, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékszükségletét. A lázas betegek, különösen a gyermekek és idősek folyadékfogyasztására fokozottan oda kell figyelni.

-Ellenőrizze testhőmérsékletét. Ha a testhőmérséklet 38oC fölé emelkedik az már káros az egészségre, 39oC felett hőguta alakulhat ki, 40oC fölötti testhőmérséklet már életveszélyes állapot.

-Tárolja gyógyszereit 25oC fölött hűtőszekrényben, ha a dobozra nincs is ráírva.

-Keresse fel orvosát ha krónikus betegségben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz.

-Jó tanács arra az esetre amennyiben házfelújításba kezd, hogy a belső hőmérsékletet csökkenti, ha az épület hőszigetelését és felületének hővisszaverő képességét fokozza. A világos felületek sokkal alacsonyabb felszíni hőmérsékletűek mint a sötétek. Használjon magas fényvisszaverő képességű burkolófelületeket.

A fenti információk és jó tanácsok az egész nyár folyamán aktuálisak – tartsa őket mindig szem előtt!