A hiénák utolsó vacsorája...

A hagyományokhoz híven idén is állatkerti éjszakára hívta az érdeklődőket a Jászberényi Állat és Növénykert, amely augusztus 6-án este nyolckor kinyitotta kapit és éjfélig tartó programokkal várta a vendégeket.

Mosómedve etetésMosómedve etetés

Azok nem is maradtak el, mert több mint 700 érdeklődőt fogadtak a kert munkatársai. Az arcfestő, az ugráló vár, a mászófal és a hozzátartozó drótkötélpálya mellett „igazi” állatkerti programokkal, látványetetésekkel is készültek az éjszakára. Az egyik fő látványosság a hiénák itteni „utolsó vacsorája” volt és ezt, szó szerint kell érteni, mert a két hím állat, azóta már a barcelonai állatkertben éli mindennapjait.

A mocsári hiúz falatozik...A mocsári hiúz falatozik...

Az európai tenyészprogram keretében az állatkertben található három hím foltos hiénából két példányt kellett továbbküldeni. Az állatok szállítását már tavasz óta tervezték, de a fogadó állatkert csak most készült el a hiénák kifutójával.

A szállítást a spanyolok megbízásából profi állatszállító cég végezte, de a ládázás a berényiek dolga volt. Ehhez a művelethez az állatokat el kellett altatni, hiszen csak így lehetett őket betenni a ládába.
Mintha megéreztek volna valamit, az egyiket két nap alatt sem lehetett semmilyen csellel felcsalogatni a kifutóhoz tartozó belsőbe – ahol az állatorvos kényelmesen altathat -, így őt a „nagy” kifutóban kellett célba venni az altató lövedékkel. Szerencsére minden a tervek szerint történt. Az ilyenkor rutinszerű állatorvosi vizsgálat után az állatok a szállító ládába kerültek, hogy megkezdjék közel 24 órás útjukat Barcelonába.

A spanyolok visszajelzése alapján minden rendben velük, már az új helyükkel ismerkednek.
Ugyanakkor Jászberény sem marad hiénák nélkül ( és ez esetben most kifejezetten a négylábúakra gondolunk...) hiszen szeptemberben érkezik az itt maradt hím mellé egy nőstény a Lipcsei állatkertből.

AltatásbanAltatásbanLádázzák a hiénákatLádázzák a hiénákat

Hasta la vista srácok!!! ( Fotók: Jászberényi Állatkert)Hasta la vista srácok!!! ( Fotók: Jászberényi Állatkert)