A csapadékvíz-elvezető hálózat karbantartásáról

A tavalyi, rendkívül csapadékos időjárás – az átlagosnál kétszer több eső áztatta Jászberényt - nagyon sok gondot és bosszúságot okozott a város egyes területén élőknek, ugyanis a csapadékvíz-elvezető hálózat nem működött megfelelően. Ennek ismeretében az önkormányzat képviselő-testülete a 2011-es esztendő egyik kiemelt feladataként határozta meg annak karbantartását, hogy a tavalyihoz hasonló áldatlan állapotok ne ismétlődjenek meg. Erre a költségvetésben jelentős összeget különítettek el, s a feladat nagy részének elvégzésével a JVV Zrt.-t bízták meg.

Jászberény városának csatornarendszere elválasztó jellegű, ami azt jelenti, hogy külön hálózat vezeti el a szennyvizet, valamint a csapadékvizet. Sajnos a tapasztalat az, hogy még ma is sok az átkötés, azaz szennyvíz folyik a csapadékvíz-elvezető hálózatba, illetve csapadékvíz a szennyvízelvezető-hálózatba. Ezeknek az átkötéseknek a felderítése, valamint megszüntetése folyamatosan történik.
Jászberény csapadékvízelvezető-hálózatának három főága van. Az 1-0-0-s ág a városi Zagyva-ág, amely a hálózat főütőerének is nevezhető. Ennek kotrása az elmúlt hetekben megtörtént, s így jelentősen javultak a lefolyási viszonyok.

A 2-0-0-s ág a Kisberényi tértől, a Katona utca, Dinamit tér utca, - a Jákóhalmi úton át -, egészen a Munkás utcáig terjedő nyílt árok. Ennek tisztítása jelenleg folyamatban van, ugyanis a dús növényzet, valamint az iszaposodás miatt a csapadékvíz lefolyása jelentősen lelassult. A Munkás utca mögötti részen pedig az emberi felelőtlenség is tapasztalható, hiszen a csapadékvíz-elvezető nyílt árokba mindenféle szemetet és kacatot dobáltak, s ez is akadályozza a víz folyását. A tervek szerint ennek az ágnak a teljes kotrása és átalakítása jövőre pályázati pénzből megvalósul.

A 3-0-0-s ág az Árendás utcától egészen a Külső-Pelyhespart utcán keresztül, a Vásárhelyi István utcában zárt csőben, a Szent Imre herceg úti temető mögött pedig nyílt árokban folyik a csapadékvíz. A Kürt utca – Nyíl utcai szakaszon jelenleg folyik a csőcsere – a keresztmetszet növelésével a csatorna nagyobb mennyiségű vizet rövidebb idő alatt lesz majd képes elszállítani -, melyet egy külső kivitelező cég végez. Erre az új ágra lesz rákötve a Nagykátai út csapadékvíz-elvezető rendszere.

A JVV Zrt. leányvállalatát a Berénykom Kft.-t, az alábbi feladatok elvégzésével bízta meg az önkormányzat biztosította keret terhére:

- zárt csapadékcsatornák aknáinak felszínre emelése (a Nádor utcában, az Álmos utcában és a Jákóhalmi úton ez már megtörtént),
- a zárt csatornák mosatása, tisztítása (Bercsényi utcában, Balaton utcában, Diófa utcában, az Álmos és az Árok utcákban már tavaly, míg az idén a Jókai utcában, az Aprítógépgyár utcában és a Hunyadi utcában már megtörtént),
- csőtörések, dugulások megszüntetése,
- fals bekötések kiiktatása a rendszerből (folyamatosan történik),
- főgyűjtő övárkok tisztítása (a 2-0-0-s ág kotrása jelenleg folyik),
- zárt rendszerű elvezetéssel nem rendelkező kisebb utcákban az árkok kiásása, átereszek elhelyezése a kocsibejáróknál (megtörtént a Vas utcában, a Fehértói utcában, a Dárdás utcában, jelenleg folyamatban van a Túzok utcában).

Májusban a Túzok – Hableány – Kender – Seregély utcákban, a Fátyol – Álmos utcai szakaszon és a Nádor utcában várható a munkálatok végzése, míg a Petőfi tér és Rákóczi úti szakaszon a hálózat mosatása történik. Még ebben a hónapban a Hunyadi utca 47-49.-nél az akna gyökérbenövését is megszüntetjük.
Fontos ága a városi csapadékvízelvezető-hálózatnak a Csincsa-csatorna, amely nagy területről szállítja el a csapadékvizet. Ennek karbantartása során gondot okoz, hogy a csatorna egy része magánterületen halad.

A csatornahálózat rendben tartásában egyébként a lakosságnak is van feladata. Az önkormányzat 10/2003. (III.21.) számú rendeletének 2. fejezetének 4. paragrafus második pontjának két bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

„(2) Az ingatlantulajdonosok közterület tisztán tartásával, zöldterület ápolásával kapcsolatos feladatai:

b/ az ingatlan melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartása, gaztalanítása, a feliszapolódás megszüntetése az eredeti mélység megtartásával,

c/ tömbházas telken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület tisztán tartása, kaszálása, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítása.”

A c pontban megfogalmazottakhoz tartozik többek között például az is, hogy lakóházak kőporozása esetén lehetőleg ne az utcai víznyelőnél mossák le a talicskákat, mert az azokból kikerülő anyagok a csatornába jutva megkötnek és eldugítják azt. Különösen nagy gondot okoznak a műgyanta alapú szerek. Hasonlóan nagy gondot okozhat a lefolyóba öntött beton, malter maradék is, nem beszélve az illegálisan bekerülő szennyvíz okozta fertőzés veszélyről. Kérjük, hogy erre nagyobb figyelmet fordítsanak, hiszen ez közös érdekünk és felelősségünk.

A kisebb utcákban történő csapadékvíz-elvezető árkok ásása során több helyen kell átereszt építeni a kocsibejáróknál. Ezek kapcsán az érintett lakók megértését és türelmét kérjük. Lehetőleg a leggyorsabban végezzük ezen munkálatokat, hogy a lakosság számára minél kisebb gondot okozzuk.

Amennyiben a munkálatok során bármilyen jellegű probléma adódik, kérjük, hogy azt jelezzék Tóth Endrének, a Berénykom Kft. ügyvezetőjének a 30/239-7715-ös, illetve a Berénykom Kft. 57/411-643-as központi számán.