Conselvei rendőrök Jászberényben

Ciao! Buon giorno! - csendült fel ismét a jól ismert köszöntés Jászberény szívében, május 19-én, amikor újra találkoztak egymással a jászberényi és a conselvei rendőrség egyenruhásai.Ez alkalommal, azonban az uniformist nem hozták magukkal az olasz rendfenntartók, mintegy szimbolizálva, hogy a két szervezet közt létrejött kapcsolat hivatalos része mellett, a dolgozók közötti barátságot is tovább kívánják erősíteni. A Jászberényi Rendőrkapitányság delegációja 2008-ban tett látogatást az észak-olasz városkában, melyet örömmel viszonoztak e derűs májusi hétvégén az ottani kollégák.

Mind az olasz, mind a magyar résztvevők számára kellemesen, és valóban baráti hangulatban telt el e három remek nap.A conselvei helyi rendőrség képviseletében Legnaro Luciano kapitány vezetésével Riello Micaela és Menon Tania, az önkormányzat részéről pedig Cecconello Elisa látogattak el hozzánk az olasz testvérvárosból.

A vendéglátó jászberényi rendőrök gazdag és színvonalas programmal kedveskedtek az olasz küldöttség tagjainak. Ebben helyet kapott a Jászjákóhalmi Hagyományőrző Íjász Egyesület látványos bemutatója, a Barátok temploma, melyet Szatmári Antalné, a humán erőforrás bizottság elnöke mutatott be a vendégeknek, egy könnyed lovaskocsis városnézés, továbbá egy múltidéző kirándulás Hollókőn, a mátraverebélyi kegyhely és a szent kút történetének megismerése is. A kulturális programok mellett igen különleges, szakmai jellegű kirándulást is szervezett a jászberényi rendőri gárda, amely során a budapesti Kozma utcai börtönbe látogattak el, ahol a börtön parancsnoka, Mészáros László ezredes fogadta a magyar-olasz csoportot. A nem mindennapi élmény igen nagy hatással volt a vendégekre.

Természetesen, nem maradtak el a baráti hangvételű közös vacsorák, melyeken az esetleges nyelvi akadályok sem szabtak gátat a kommunikációnak. Több alkalommal szóba került a folyamatos kapcsolattartás, a meglévő kapcsolat továbbfejlesztésének lehetősége, új kezdeményezések megvalósítása, melyek kapcsán mindkét fél lelkesen fejezte ki nyitottságát és tettrekészségét.

Fontos része e kapcsolatnak, hogy Szabó Tamás polgármester, Nagy András városkapcsolati tanácsnok és Ferencvári Csaba bizottsági elnök is elfogadták Halmai Ferenc rendőrkapitány meghívását egy-egy közös programra.

A vasárnap reggeli búcsúzás során meghatódott és hálatelt szívvel mondtak köszönetet a vendéglátásért és az élményekért olasz vendégeink, s a mihamarabbi újratalálkozás reményében hangzott el az „Arrivederci, a presto!” azaz, „Viszlát, hamarosan találkozunk!”

Bartos Kinga
Halmai Ferenc r. alezredes