Bemutatkozik a Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete

Jövőre 85. születésnapját fogja ünnepelni a jászberényi Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete. Ebből az alkalomból szeretnénk, ha olvasóink is bepillantanának az Egyesület életébe, megismernék múltjukat, jelenüket és terveiket.

Kezdetben még valamennyi kisállatot, nyulat kecskét tenyésztőt, sőt még a méhészeket is lehetett találni Egyesületünkben. Ma már inkább a fajgalamb, a baromfi, ebből is inkább a tyúkok, és az un. díszmadarak, pintyek, kanárik, papagájok tenyésztői alkotják a tagságot.
Alakulás óta elsődleges cél, a tenyésztők összefogása, a tenyésztés támogatása. Ennek előmozdítására évente tenyésztői szakmai napokat, előadásokat, kiállításokat rendezünk.
Tenyészállat beszerzés és un. vér frissítés segítésére, külföldi kapcsolatokat kerestünk, és örömmel állíthatjuk találtunk is. Több mint 25 éve kapcsolatban vagyunk a németországi Dachau (sajnos az ottani elnök, Ivánovics Károly halálával ez a kapcsolat egy kissé meglazult) a macedóniai Srumica, a szerbiai Noviszád, vagy az erdélyi Margitta egyesületeivel. Járnak kiállításainkra holland, osztrák, szlovák és francia tenyésztők is. A „világháló” segítségével már iraki, ausztráliai, valamint amerikai kapcsolatokkal is rendelkezünk.

Nagyon jó a viszonyunk, az azonos érdeklődési körrel rendelkező jászsági egyesületekkel ill. azok tagságával. Sajnáljuk, hogy ez, Jászladányon és Jászapátin megszűnt, így segítség képen, tagjait igyekeztünk átvenni. A legfiatalabb egyesület a jászárokszállási, velük különösen kiváló a kapcsolatunk. Részt veszünk egymás rendezvényein, (pl. árokszállási és berényi nyár), és szakmai találkozókon. Továbbá bizonyos átfedés is van a két egyesület tagsága között.
Tagja vagyunk, a Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének. (MGKSZ) Ezzel tagjai az Európai Kisállattenyésztők Szövetségének is. (E-E) Ismereteink szerint Fokvárosban alakulás előtt van, a Galambtenyésztők Világszövetsége is.
Rendszeresen rész veszünk az országos, vagy Nemzeti rendezvényeken, és a kétévente rendezendő Európa-kiállításokon. Korábban az Intertaun, a szocialista országok által rendezett kiállításokon.

Képzett szakértők, szakbírálók vannak tagjaink között, szakértelmükre a nemzeti és az Európa Szövetség kiállításain is számítanak. Vannak többszörös Magyar Bajnok és Európa-Sampion címmel büszkélkedhető tenyésztőink. Hozzájárultunk, hogy a jászberényi tenyésztőket jegyzik Európa neves tenyésztői városai között. Három tagunk részesült kimagasló munkája után, Mezőgazdasági Miniszteri elismerésben. Nem kis büszkeség számunkra, hogy tiszteletbeli tagjaink között tudhatunk több Európában, nagyra becsült szaktekintélyt, köztük Ivánovics Károly szerb-német-magyar állampolgárt, minden idők, legnagyobb galambászdiplomatáját. A 2007-ben városunkban rendezett Európai galamb és kisállat-tenyésztési szakmai napok rendezvényt pedig, személyesen az Európa Szövetség elnöke nyitotta meg, ami egyébiránt nagy visszhangot, elismerést kiváltó rendezvényként tartunk nyilván. Mutatja ezt, hogy neves európai szaklapok méltatták szakmai napunkat.

Tagjaink tisztelettel adóznak elődeink kitartó, magas színvonalú munkája előtt. Bizonyítja az elhunyt, és még élő örökös tagjaink száma. A fiatalabb korosztály, az idősebb tenyésztők irányában mutatkozó megbecsülése.
Vezetőség, a tagsággal a személyes kapcsolatokon túl, egy belső kiadvánnyal a HÍRADÓ -val tarja a kapcsolatot. Ez egy alkalomszerűen megjelenő, az ezredforduló tiszteletére alapított kicsiny, belső lap. Ebben aktuális meghívókról, bemutatkozásokról, eseményekről kapnak hírt tagjaink.

Az egyesület egyszerű, „fapados”, egyesület, azonban önálló jogi személyiséggel rendelkezik. Tagdíjból és hihetetlen mennyiségű önkéntes, közösségi munkából tartja fenn magát. Anyagi támogatást sajnos szinte sehonnan nem kapunk. Bár voltak kísérleteink, amikor a test-vérvárosokban élő kisállattenyésztőkkel való kapcsolat-felvételre készültünk. De fáradozásaink nem jártak sikerrel. Lehet, hogy a mi hibánk is ez, talán jobban kellett volna propagálni magunkat. Ez a kis kudarc sajnos több tagunknak elvette a kedvét, ami nagyobb fajta létszám-csökkenéssel is járt, de szerencsére, elhivatott tagjaink azért nem adták fel. Továbbra is dolgoztunk, aminek meg is lett az eredménye.
Eddig már rendeztünk: egy országos (fajtaklub) kiállítást, 53 egyesületi kiállítást, 7 nemzetközi kiállítást, 2 ifjúsági kiállítást és újabban - a galambász feleségektől jött ötlet alapján - a 2. tojás kiállítást. Továbbá sikerült egyszer Európai Kisállat-tenyésztési szakmai napokat is rendeznünk.

A hitelességhez hozzá kell tenni, hogy egyre nehezebben oldjuk meg napi feladatainkat. Korábban 20-25 évvel ezelőtt még találtunk a városban olyan helyiséget, termet ahol szívesen láttak bennünket. Olykor ingyen, vagy társadalmi munkaviszonzással. Példa erre az Úttörőház, ahol több mint 25 évig helyet, sőt még klubhelyiséget is kaptunk. Örök hálával tartozunk az úttörőház akkori vezetőjének, Faragó László úrnak, és az akkori kis kollektívának. Akár a volt Keravill helysége, vagy a strandi öltözősor is kiváló kiállítási hely volt számunkra.
Ma már a piacgazdaság keretei között élünk. Minden piaci alapon működik. Elszomorít bennünket, hogy a mi tevékenységünk nem látszik meghatározónak Jászberény civil szervezetei között. (A város, civil szervezeteinek listáján nem szerepeltünk, viszont az iparűzési adózók listáján igen.)
Amit eddig elértünk, az a kitartó, kemény munkánknak köszönhető. Persze ezen eredmények nem jöhettek volna létre, nagyra becsült támogatóink nélkül, akik az alábbiak:
Faragó László úr, az Úttörőház volt vezetője.
Sas István úr, a Déryné Művelődési Központ igazgatója. Vele kezdtük egykor a város főterén augusztus 20.-alakalmával, a nyári bemutatóinkat a kertbarátokkal közösen.
Bíró János úr, az Ifjúsági Ház intézmény vezetője, az utóbbi 25 évben náluk rendezzük kiállításainkat, szakmai rendezvényeinket.
Mizsei András úr, a Vasas Horgász Egyesület elnöke. Horgásztanyájukon rendezzük újabban, - mivel az Electrolux lovas-rendezvénynél sajnálatos módon, félbeszakadt - nyári szakmai találkozóinkat.
Kiss Erika újságíró, aki több évtizeden át, kíséri figyelemmel rendezvényeinket, hű képet ad rólunk a jászberényi újságban. Szinte ösztökél bennünket a még szebb a még igényesebb felé.

Közeleg az egyesület fennállásának 85. évfordulója. Ezt sikeres rendezvénysorozattal, és zárásul nemzetközi kiállítással szeretnénk megünnepelni.
A rendezvénysorozat kezdeteként, Emléktábla avatás lesz, Simon Endre és Ivánovics Károly, egykori nagyra becsült tagtársaink emlékére.
Veterán galambtenyésztők, az egyesületet segítők (és az emléktáblák avatása kapcsán meghívott, Európa szövetségi képviselők, szerb-német-magyar meghívottak) vendégül látása egy ünnepi ebéd keretein belül. Ezen a rendezvényen kerül sor szakmai elismerések átadása.
Tanulmányút Nürnbergbe nagypénteken, a világ egyetlen szakmai múzeumába.
Kisállat tenyésztési szakmai napok, június 25.-én, ami éves hagyományos szakmai találkozó is egyben.

A rendezvénysorozatot Jászberényben szeretnénk befejezni november harmadik hétvégéjén, nemzetközi galamb és kisállat-kiállítással.
Ide szeretnénk meghívni természetesen a több évtizedes kapcsolataink közül, pozsonyi - füleki kedves barátainkon túl: Margitta, Noviszád, Dachau, Strassburg, Strumica (Macedónia) tenyésztőit. Továbbá a testvérvárosokban - Vechta, Conselve, Sucha Beskidzka, és Técső - galambot és kis-állatot tenyésztőket, 50-50 állattal, és 2-2 delegált tenyésztővel.
Ezzel kapcsolatosan tervezünk még egy festmény és régiség kiállítást, kisállatok témában.

Utoljára, közel 10 éve volt hasonló rendezvény Jászberényben, amikor 75. éves volt az Egyesületünk. Az akkori költségvetés 1 millió forintot taksált, ez manapság már kb. a másfélszeresére (1.5 mill.) tehető. Ezért már elkezdtük a támogatók keresését. Ettől függően a rendezvény - anyagi lehetőségeinkhez igazodva - méretei változhatnak, de az ünnepi jellege nem.

Bajor István
Galamb és Kisállattenyésztők Egyesület elnöke