„Tekerj a sereggel”…

Elnevezéssel szervezett Balaton-kerülő kerékpártúrát a Honvédelmi Minisztérium a „Katonák Hősök - Hagyomány és Megújulás” programsorozat keretében. A túra Keszthelytől Keszthelyig tartott Balatonkenesén át. Az első nap az északi parton, a második nap a déli parton tekertek végig a résztvevők. A résztávokat megtevőkkel együtt mintegy 70 kerékpáros vett részt a túrán. A tavalyi év végén alakult meg egy cserkészekből álló baráti társaság, mely a honvéd kerékpáros hagyományok ápolását tűzte ki céljául. Az új „alakulat” az egykori jászberényi „M. Kir. 5. „Kiss Ernő” Honvéd Kerékpáros Zászlóalj” kései utódaként korhű ruházattal, felszereléssel és kerékpárokkal rendelkezik.

Mint időközben kiderült, Magyarországon elsőként kezdtük meg a honvéd hagyományőrzés kerékpáros ágát. Első „bevetésünkön”, január 26-28. között megrendezett XII. Doni hősök emléktúrán Debrecen térségében sikeresen szerepeltünk, ennek hatására kaptunk meghívást Balaton-kerülő túrára, melynek első napján vettünk részt és sikerrel teljesítettük. A keszthelyi indulás alkalmával Dr. Hende Csaba Honvédelmi Miniszter úr mondott üdvözlő szavakat, majd a veszprémi Légierő Zenekar játszott lelkesítő darabokat.

A túra során a Balaton északi településeit érintve jutottunk el Balatonkenesére, ahol a Honvéd-üdülőben töltöttük el az estét. A kerékpározók között bajtársi kapcsolat alakult ki, annak ellenére, hogy sokan most találkoztak először. Számunkra a kihívás az volt, hogy korabeli posztóruházatban és régi, váltó nélküli kerékpárokkal vágtunk neki és teljesítettük a 106 km-es távot. Teljesítményünket a Honvédelmi Miniszter Úr emléklappal ismerte el. Bízunk benne, hogy ezzel a tevékenységünkkel is sikerül felhívni a figyelmet a honvéd hagyományaink megőrzésére, ápolására. Reméljük, hogy jövőre is ott lehetünk ezen a túrán, legalább úgy, hogy az idén megkezdett kört befejezhessük. (fotó: MTI)

Vidovich Kálmán