Van képem hozzá… A tavasz előszele

Kétségtelen, hogy az időjárás, ha apródonként is, de jelét adja annak, hogy közeledik a tavasz, de most nem teljesen erről van szó. A MaloM színház, határon túli műhelyeket bemutató sorozatában ezúttal a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégeskedett a Főnix Fészek Műhelyházban. Lehet, hogy csak a véletlen műve, de ez a társulat is, akár csak néhány hete a beregszásziak Szép Ernő darabot hozott magával. Mezei Kinga három egyfelvonásost – Május, Kávécsarnok és a Tűzoltó – alakított színpadra.

A múlt század elején játszódó történetek első képében sajátos a korra jellemző karakterek állnak, akik a darab elején percekre felvillanva elhelyezik a későbbi főszereplőket a térben és az időben, mint például a gyufaárus fiú, virágárus lány…A főszereplők pedig - az öngyilkosságot, mint „életcélt” magáénak tudó, ám egy évtizede meglehetősen gyatra próbálkozásokkal teli, fásult ötvenes férfi... a derűs életigenlő leány... a szerelemre vágyó kávécsarnok tulajdonos nő... ötvenes "mama kedvence" szentimentális férfi, vagy a vággyal teli középkorú özvegy és a „lángban égő” tűzoltó, egytől egyig a XX. század elejének jellegzetes figurái. Fanyar, keserédes történeteik, hol harsány nevetésre, hol sajnálkozásra, hol pedig somolygásra késztették a közönséget.

Ezeknek a tipikus alakoknak a megformálása remek kihívás volt a színészek számára és egyben kiváló lehetőség arra, hogy hogy megcsillanthassák tudásukat – voltak akik több szerepben is. Azt kell mondjam, hogy éltek is a darabok adta keretekkel, hiszen Szép Ernő stílusához méltón nagyon finoman formálták meg a karaktereket, elkerülve minden „csábító” kísértését a túlzott karikírozás lehetőségének. Az pedig külön említésre méltó, hogy a színészeknek saját koruknál lényegesen idősebb szereplőket kellett hitelesen megjeleníteniük, de ezt a feladatot is remekül megoldották, sőt ez a helyzet még egy kicsit pikánssá is tette az fiatal színészek előadásmódját.

Mindent egybevetve ezúttal is egy kellemes estét tölthettünk el a MaloM-ban elmerülve egy olyan kor hangulatában, amelyet a korosabbak is csak nagyszüleik történeteiből ismerhetnek.

Jövő héten ismét a mozgás fogja birtokba venni a színpadot, hiszen a Közép-Európa Táncszínház K-Arcok című előadása kerül bemutatásra. Addig is a képre kattintva a galériában megnézhető a múltheti előadáson készült képriport.