Van képem hozzá… Rendhagyó könnyűzene-történeti kurzus

Bordás József a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagja azt vette a fejébe, hogy ideje megismertetni a mai fiatalokat a könnyűzene XX. századi történetének legfontosabb állomásaival és személyiségeivel. Valóban hiánypótló kezdeményezés, mert ilyen jellegű tematikus koncerttel sok évvel ezelőtt a Benkó Dixieland dixieland-történeti előadásainak köszönhetően találkozhattunk. Hogy mennyire életrevaló volt az ötlet, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az első turné előadásait több tízezer gyerek láthatta ország szerte és persze Erdélyben is.

A sikeres első év után adta magát a döntés, hogy ezt folytatni kell. Így került az egyébként egytől – egyig remek zenészekből álló kis csapat február elsején Jászberénybe, ahol délután a diákoknak szólt ez előadás, este pedig az érdeklődő felnőttek kaphattak egy kis "történelem órát". Persze esetünkben azért inkább emlékezet frissítő volt ez a bő másfél óra, mint sem rácsodálkozás arra, hogy miből is nőt ki a mai könnyűzene. Ahogy említettem a kis csapat nem akármilyen muzsikusokból verbuválódott, Bebe, a Back II Black frontembere, Balogh Roland Príma Díjas gitár művész, Balogh Zoltán, a 2010-es Montreux jazz-zongora verseny döntőse és Bordás József, aki nem csupán „tanárként” szerepelt, de remek dobosként is bemutatkozott.

Szóval minden adott volt egy interaktív zenetörténeti órához. És persze hogy is nézett volna ki ez a tánczenei utazás tánc nélkül… Hogy senkiben ne maradjon hiányérzet arról Varga Angéla és Fonyo Sebastian gondoskodott, akik időről-időre életre keltették az egyes irányzatokhoz tartozó táncokat illetve egyik másik ikonikus figurát is.

A családias hangulat nem, hogy hátráltatta, de még segítette is a rekedtségét legyűrő Bebe-t és a „tanár urat” abban, hogy azért létre jöjjön egy igazán jó hangulatú „történelem” óra, köszönhetően a hallgatóság dalos kedvű tagjainak.

Hogy a „tananyagról” is essen szó csak mazsolázgatásként néhány stílus és előadó a teljesség igénye nélkül… ehhez el kellett volna kunyerálnom az "óravázlatot", vagy legalább is serényen jegyzetelni, ami ugye fotózás közben nem túl hatékony. Szóval egy kis tananyag - blues, rock, a jazz, a rock&roll, a swing, a latin, a pop, soul, világzene… és a névsor - The Beatles, Rolling Stones, James Brown, Ray Charles, Fenyő Miklós, Illés, Omega, Cool and the Gang, Luis Armstrong, Michael Jackson...

Ezen az órán nem volt névsor olvasás, a hiányzást sem kellett igazolni… aki nem volt ott, az magára vessen…

Ha már nem jegyzeteltem, legalább feltöltöttem néhány fotót a galériába… Katt’ a képre.