Van képem hozzá… Gyorsabbak, mint Michael Flatley

Telt ház várta január 28-án a MaloM színház újabb fellépőit. Ők igazán nem szorulnak bemutatásra, hiszen a néptánc világában jártasak számára mind hármuk neve ismerősen cseng. Moussa Ahmed ismert remek néptáncos, akár csak Papp Máté Bence és Papp Gergely Bálint is. Utóbbi kettő a Jászság Népi Együttes Alapítójának Papp Imrének a fia, így van némi jászberényi kötődésük is. Aki pedig nem követi figyelemmel a néptáncot, annak az együttes neve annak kapcsán lehet ismerős, hogy az egyik brit és egy magyar tehetségkutatóban is komoly sikereket értek el.

Persze az este programja nem csupán erről a három fiatalról szólt, hanem azokról a gyökerekről is, amiből kinőtt az ő nemzetközileg is ismert és elismert előadásuk. Először egy videó vetítéssel egybekötött blokk mutatta be azokat a tájegységeket, ahonnan azok a mozdulatok erednek, amire épül a kétszer tíz perces előadás. Arról, hogy a közönség nem csak értékes képeket és videókat láthasson felvezetőként Papp Imre és Péterbencze Anikó gondoskodott, akik bemutattak nekünk néhányat ezekből a táncokból. A jelenlevők örömére, hiszen nem sűrűn láthatjuk őket Jászberényben táncolni.

A program második felében már tényleg a három táncos elképesztő produkcióját láthattuk… már amennyire láthattuk, hiszen ezeket a félelmetes sebességű és pontosságú mozdulatokat szinte lehetetlen volt követni szabad szemmel. A hatást még csak fokozta, hogy mindez közvetlen a szemünk előtt történt. Meg lehet érteni, hogy miért olyan népszerű ez a produkció itthon és külföldön egyaránt.

Hitvallásuk szerint ez az előadásmód is egy lehetséges út, hogy a mai korosztály szélesebb rétegeihez el tudják juttatni a néptáncot. Ezért nem csak színpadokon és egyéb rendezvényeken szerepelnek, hanem ha idejük engedi, eljutnak iskolába is. Azon persze el lehet gondolkozni, hogy amit láttunk az még mennyiben néptánc és már mennyiben vér profi, világszínvonalú tánc produkció. Mint ahogy ez a kérdés számtalanszor felmerül a Csík zenekarral kapcsolatban is, aki hasonló utat jár, csak éppen a népzene területén. Ami biztos, hogy az ilyen gondolatok fel sem merülnek az előadás közben a nézőkben, akik ámulattal figyelik ezeket a remek táncosokat.

Hogy kerül a címbe Michael Flatley? Nos ez a három fiatal ember a világ hírű ír táncos világcsúcsát adta át a múltnak, hiszen 38 – 39 – 41 szabályos leütést mutattak be egyetlen másodperc alatt. Hogy ez valójában mit jelent azt leírni nem igazán lehet… El kell menni és meg kell nézni!

Én már láttam és megpróbáltam lefotózni őket egy Csángó fesztivál alkalmával, így az esélytelenek nyugalmával vettem a kezembe a gépemet, mert az, hogy ha lesz egy-két kép az csak a szerencsének és a felszerelésnek lesz köszönhető… mert ez a tánc lefotózhatatlan… legalább is számomra.

A kísérletem eredménye a képekre kattintva a galériában látható.