Üzenetek Képezer14-ből

Éva óvónéni – vagyis Nagyné Koncz Éva „csupán” arra vállalkozott, hogy készít nekünk – megjegyzem csak első ránézésre is, mint egy másfélszáz embernek - egy összeállítást az elmúlt 25 év saját alkotásaiból. Aki valaha is volt már ilyen helyzetben, hogy temérdek képből kellet kiválasztatni azt a néhányat, ami saját értékrendjének és a közönségszámára is megfelel… tudhatja, hogy ez bizony felér egy kiruccanással a pokol tornácára. De ez legyen az alkotó keresztje.

Számunkra, akik – visszatérve a zajos megnyitó után – elidőznek egy-egy kép előtt, bizony azon túl, hogy maga a képekben való gyönyörködés temérdek kellemes perccel ajándékoz meg bennünket, akaratlanul is olyan üzenetek befogadására késztet, amire valljuk be nemigen számítottunk, én legalább is nem. Most had vegyek sorra néhányat közülük.

Első üzenet: A lassított felvétel. Napjaink leginkább rohanásban telnek – édesanyám mondogatta: „fiam ti sohasem jöttök hozzám, csak mindig indultok tovább”. Ezért aztán számtalan olyan dolog mellett száguldunk el, amire azért érdemes lenne pár percet rászánni, legyen az a lemenő nap által megvilágított talicskák, vagy egy bágyadt napsugár által megvilágított omladozó, valamikor szebb kort megélt ajtó látványa. Adj időt néha magadnak, hogy lassított felvételként nézz körül… számtalan csodára lelhetsz unalmasnak, netán sablonosnak vélt életedben.

Második üzenet: Időnként hunyoríts, és minden sokkal nyugodtabbá válik körülötted, ha nem látod a zavaró részleteket, könnyebben megleled a lényeget. Ha nyugalmat szeretnél, ne akarj mindent pontosan élesen látni, elég, ha hajnalban kiballagsz egy horgásztóhoz, amit ott látsz, felér több havi antidepresszáns, vagy nyugtató hatásával, pedig lehet, hogy nem is süt fényesen a nap, csak lágy kellemes pára gomolyog körülötted.

Harmadik üzenet Ahhoz, hogy jól induljon a napod, engedd, hogy hassanak rád a harsány dolgok és azonnal vidám leszel. A vidámsághoz nem kell más csak egy kis élénkség, ami lehet szikrázó napsütésben egy havas háztető, vagy kerítés… csak rá kell csodálkozni…

Utolsó üzenet: Ha igazán élvezni szeretnéd az életet, ne csak a nagy "attrakciókat" keres, mert egy pocsolyában visszatükröződő felhő, vagy egy épület töredék is magában hordozhatja a „csodát”, csupán észre kell venned és máris részed lehet egy csepp boldogságban.

Természetesen, amikor egyedül maradtam a képekkel, percekig merengtem az esti udvar sejtelmes fényei, vagy az „ikonok letisztult formái előtt… és még sorolhatnám. Persze ez önönmagánban is elég ok arra, hogy akár többször is betérjünk ezekhez a képekhez. Használjuk ki, amíg láthatóak

A lényeg mégis a legfőbb üzenet, hogy ha meglátjuk, és képesek vagyunk rálelni a körülöttünk lévő mindennapi „csodákra”, még a legborúsabb napjainknak is lesznek ragyogó pillanatai…

Nem tudjuk lefesteni... lefotózni… nem gond, mert mindenki képes arra, hogy az emlékezetében megörökítse ezeket a képeket, ha meg nem sikerül… Éva majd megfesti nekünk.