Találkozás egy kedves ismerőssel két Guiness rekord ürügyén

Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai GyörgyMúlt szombat este egy kedves ismerős "ugrott be" a Főnix Fészek Műhelyházba egy kis beszélgetésre. Ashlee Male másfél éven keresztül tartott foglalkozásokat nálunk kicsiknek és nagyoknak, így sokunk közös ismerőse. Időközben visszaköltözött hazájába és más célokat keresett magának. Hol másutt is tette volna ezt, mint a Guiness rekordok között.

Ennek okán látogatott ismét Jászberénybe Várszegi Tibor meghívására. Egy rövid bevezetőt követően, amiben bemutatott néhány érdekesebb rekordot rátért a „rekord-hajhászás” lényegére. Ez pedig nem csupán a miért-ben rejlik, sokkal inkább a hogyan az ami az értelmét adja. Mindenkinek szüksége van az életében kihívásokra. Vannak akiknek ez eleve megadatik a munkájuk, hobbijuk révén, de szép számmal vannak olyanok is akiknek „kiürül” az élete ezek hiányában. Ekkor jöhet jó egy-egy ilyen rekord. Mert… célt ad a mindennapoknak… mert meg kell tervezni az eléréséhez vezető utat… mert meg kell szerezni a hiányzó képességeket… mert nem ritkán meg kell acélozni akaraterőnket… és még hosszan lehetne folytatni a sor. Végül de nem utolsó sorban tartalommal tölti meg mindennapjainkat. És mit kapunk cserébe? Nem csupán a siker ízét, amikor célba értünk, de a személyiségünk is folyamatosan fejlődik. Nap mint nap felemésztődik a felesleges energiánk a gyakorlások során, ami nem mellesleg a leghatékonyabb „gyógyszer” a stressz ellen.

Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai György

Aki ismerte Ashlee-t és látta három évvel ezelőtt a Lost & Found című előadását nem lepődött meg, hogy a rekord kísérletei is a hulahopp karikára épültek. Az egyikben fejállásban pörgette a karikát egyik lábán egy percen keresztül, a másik alkalommal mérlegállásban tette ugyanezt. A cél az volt hogy a lehető legtöbb fordulatot tegyen meg a karika a lábán egy perc alatt. Mindkét kísérlete sikeres volt. Az előbbiben alaprekordot állított fel – ilyent még korábban senki nem csinált. A másodikban 208 pörgetéssel egy 9 éves india lány rekordját múlta felül. Elmondta, hogy plussz motivációt adott, hogy a Guiness rekord kísérletet egy kutyamenhely számára történő adomány gyűjtéssel kötötte össze - ebben sem áll roszzul.
Ilyen egyszerű (?) - kell egy cél, egy kis plussz motiváció... meg egy könnyen és olcsón hozzáférhető eszköz. A többi rajtunk múlik. Ezzel kapcsolatban jutott eszembe Peterdi Pál örökbecsű mondása a sportolási lehetőségekről panaszkodóknak...„A láb mindig kéznél van!”

A többi rajtunk múlik.

Fotó: Szalai GyörgyFotó: Szalai György

Természetesen azért a közönség nem maradt bemutató nélkül, hiszen végezetül Ashlee varázsolt egy kicsit a karikákkal - mint három évvel ezelőtt -, de a hangsúly ezúttal máson volt.