Rúzsa Magdi – „Sikernek ára van, nem titka…”

A 4. Zagyva Party Fesztivál a programsorozat szombat esti csúcspontjára ezúttal is nagyon színvonalas előadót hívott meg. Amikor kiderült, hogy Rúzsa Magdi ismételten koncertezik városunkban, nem volt kérdés, hogy szinte minden jegy elkel elővételben. Nem is volt meglepő, hogy szombat este nyolc óra tájban szinte folyamatos sorban mentek az emberek a szabadtéri színpad felé… voltak, akik reménykedve, hogy jut még számukra jegy.

Miközben ismerkedtem a helyszínnel, eszembe jutott első berényi fellépése ami két évvel az után volt, hogy feltűnt az egyik tehetségkutatóban. Akkor még leginkább „vendég” dalokat énekelt, de már ott is érezhető volt az elementáris energia, amivel magához vonzza a mindenkori közönségét.
A következő látogatása, ami talán sokak számára maradandó élmény. A Jászok Világtalálkozójának szombat esti nagy koncertjét hatalmas vihar előzte meg – bár a környező településekhez képest szerencsésen megúsztuk. Miután elvonult a vihar a technikus csapat elképesztő hozzáértéssel és tempóban összerakta a színpadot, majd Magdi olyan fergeteges koncerttel lepte meg a fő teret megtöltő közönséget, hogy az bizony vetekedett a természet egy órával korábbi előadásával. 2015-ben pedig a Csík zenekar vendégeként járt a Csángó Fesztiválon. Ahol a csodálatos fellépés után engedve a "jászságis" lányok invitálásának, ő is felvett egy gyönyörű szép kalotaszegi ruhát, sőt be is száll egy közös fotózkodásba. Szóval úgy nagyjából két-háromévente ellátogat Jászberénybe, én pedig kíváncsian vártam most mivel lep meg bennünket.

Nos, olyan összeállítással érkezett, amivel minden óhaját kitalálva rajongóinak elsöprő lendületű koncertet adott, hogy még azok is elégedetten csettintettek, akik nem tartoznak a megszállottjai közé. Nem volt szüksége semmilyen attrakcióra, hogy hangolja a közönséget, mert mire színpadra lépett szinte izzott a nézőtér, függetlenül attól, hogy valaki állva, ugrálva, vagy csak kényelmesen ülve várta az első dalt. Nem kellett éneklésre biztatnia a közönséget, mert az az első akkord megszólalása után az azonnal átváltozott többszáz fős kórussá. És a koncert így száguldott számról-számra át az estén. Egyszer csak azt vettük észre, hogy már a ráadás dalok szólnak, amivel véget is ért a koncert… mi még bírtuk volna akár hajnalig is.

Mi is lehet a siker titka? Ahogy visszagondolok az eddigi jászberényi fellépésekre, vannak olyan dolgok, amelyek már az első alkalommal is feltűntek és az óta minden alkalommal visszaköszönnek. Itt nem csak a már-már „védjeggyé” vált gesztusokra gondolok, hanem arra, hogy mire kezdődik a koncert, minden a helyén van, nincs szükség menetközbeni utánalátgatásokra, mindenki pontosan tudja és teszi a dolgát, legyen az zenész, hangtechnikus, fénytechnikus, segítő. Nincs felesleges szöveg, időhúzás, csak a dalok. Ami feltűnő, hogy emellett a pontosság mellett végig laza a hangulat, szinte észre sem lehet venni, hogy minden nagyon pontos forgatókönyv alapján működik. Természetesen a kiváló zenészek mellett vonatkozik mindez a főszereplőre Rúzsa Magdira is. Évekkel ezelőtt némi kritikával illettem az akkori egyik legnépszerűbb zenekart egy, egyébként profi koncert után, mert éppen csak az hiányzott, hogy ezt a koncertet ennek a közönségnek adták. Ez vele nálunk nem fordult elő, sőt gyanítom, bárhol jár az országban mindig, mindenütt ugyanilyen profi mégis kedves koncerteket ad. A sikerének nem titka, hanem az ára az rengeteg munka, amivel egy-egy ilyen koncert létrejöhet, bárhol is legyen az egy kisebb településen, vagy egy többezres rendezvényen. Kétségkívül az idei Zagyva Party Fesztivál csúcspontja ez a szombat este volt.

Elfogult vagyok vele kapcsolatban? Minden bizonnyal, akárcsak az a rengetek ember, aki ott van a koncertjein, rendszeresen hallgatja számait, vagy nézi videóit…

Mondanom sem kell, hogy nagyon örömmel fotózom a koncertjeit, ahogy tettem ezt ezúttal is. Az eredmény a képekre kattintva a galériában látható.