Penczner-festmények Jászberényben

Szép ember volt Penczner Pál, utána fordultak a lányok a faluban – legalábbis így hallotta Győriné dr. Czeglédi Márta, Jászfényszaru polgármestere egykor anyósától, aki fiatalkorában ismerte a férfit, aki később híres művésszé vált. Mert ez a szép ember bizony szépen is rajzolt – és ezt tapasztalhattuk azon a kiállításon is, melyet az USA-ban élő festő, szülőfalujának, Jászfényszarunak adományozott műveiből állított össze a Hamza Múzeum.

A polgármesterasszony által megnyitott tárlat látogatói között ott volt a Penczner rokonság néhány tagjai is, például – milyen kicsi a világ – az a soproni ifjú hölgy, aki egy sporttáborba érkezett Jászberénybe és itt szerzett hírt a híres rokon kiállításának megnyitójáról.

Az 1916-ban Jászfényszarun született Penczner Pál kisgyermekkora óta foglalkozott a rajzolással. Művészeti tanulmányait Vácott és Budapesten ösztöndíjasként folytatta, valamint a Budapesti Kereskedelmi Akadémia hallgatója volt. A második világháború után vándorolt ki Amerikába, ahol 1951-ben feleségével, a jelentős ötvösművész Jolanda asszonnyal telepedett le Memphisben. Már ebben az évben megrendezte első kiállítását, melyet több, mint 75 egyéni és számtalan csoportos tárlat követett. Saját galériát és művészeti iskolát hozott létre. Ma is tagja több művészeti társaságnak. Szerepel a „Ki kicsoda az amerikai művészvilágban” című lexikonban, valamint a Művészetek nemzetközi címtárában.

Művészetében a tradicionális ábrázolásmód mellett a saját útját járta, új irányzatok, új technikák után kutatott. Szürrealista, idő-expresszionista (az idő és a világegyetem összefüggéseit feldolgozó munkái), impresszionista alkotásai, híres személyekről festett portréi méltán kaptak és kapnak elismerést az amerikai és európai művészeti életben.

Munkái világszerte megtalálhatók a jelentős múzeumokban, vállaltoknál, egyetemeken és magángyűjteményekben. Penczner Pál többször hazalátogatott szülőhelyére, így 1995-ben, majd 2002-ben néhány eredeti festményét és számos műtárgymásolatot ajándékozott Jászfényszarunak, melyet a város azóta is büszkén őriz. (A másolatok között szerepel a Krisztus és a tizenkét apostol című sorozat, melynek eredetijét a Vatikánban őrzik, illetve az Amerikai csillagos éj, melynek eredetije a washingtoni Fehér Házban található.)

Aki Jászberénynek Hamza D. Ákos, az talán Jászfényszarunak Penczner Pál, hiszen – életműve bár hazájától távol született, s festőként ott szerzett világhírnevet – Penczner is tagja, sőt egyik különleges, ma is élő és alkotó alakja annak a jászsági származású vagy kötődésű művészgenerációnak, akik munkásságának feldolgozása, publikálása a jászsági gyűjtőkörű Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria egyik fő feladata.

A tárlat 2009. június 30-ig hétköznap 10-17, illetve szombatonként 14-17 óráig látogatható az egykori Jászkürt Fogadóban, a Déryné u. 6. szám alatt.
További információ: www.hamzamuzeum.hu

-farkas_e-