Palya Bea: „Befelé nincsen határ”

A Csángó Fesztivál pénteki gálaműsorának második részében Palya Bea énekesnő lépett a közönség elé, akit hangszeren Szokolay „Dongó” Balázs kísért. Palya Bea 2007-ben az esélyegyenlőség, 2008-ban pedig a magyar kultúra nagykövete lett. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel foglalkozik. Zenéjében meghatározóak a tradicionális elemek, de a koncerteken a saját szövegekben egyre inkább egy személyes világ tárul elénk. Ebből a világból kapott ízelítőt a közönség.

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai GyörgyA siker ennél a produkciónál sem maradt el. Bea miután levonult a színpadról, a helyi média képviselői várták, hogy megtudják, mert-e ekkora népszerűségről álmodni…

- Mindig nagyot álmodtam, csak nem hittem el, hogy be is teljesül, egészen három évvel ezelőttig. S ez azóta így van. Amit álmodok, mindig beteljesül. Gyermekkori emlékem közé tartozik a jászberényi sportcsarnok és a jászberényi tánctáborok. Ami itt történt ma este, ünnepi dolog volt, az emberek velem együtt énekeltek, és ez nagyon jó érzés. Gyakran koncertezem, a mindennapjaim része. Nagyon sok helyen járok, mindenhová igyekszem minél hamarabb megérkezni, hogy meg tudjam ismerni az adott környezetet, még akkor is, ha már valamikor jártam ott. Fontos a falakat, az adott pillanat rezgéseit megismerni. Duóban játszottunk Dongó Balázzsal, a koncertbe minden zaj és energia belekerült.

- Mennyiben más a magyar és a külföldi közönségnek énekelni?
- Nem nagyon. Minden koncert a mélységét tekintve ugyanarról szól. Valamilyen zenét alkotok, és az emberek azt valahogyan fogadják. Azon igyekszem, hogy minden sejtemből az energia átmenjen a közönség felé. Magyarországon egy kicsit könnyebb, mint külföldön, hiszen az itteniek ismerik azokat a folklór kincseket, amiket használok. Azonban a koncertek lényegét tekintve, nincs különbség. Japántól Amerikáig bejártam a világot, és járom is, mindenhol csupa szeretetet és minőségi zenehallgatást kapok.

- Lehet ezt még tovább fokozni?
- Abszolút. Igazából a siker csak egy része a munkámnak, életemnek. 33 éves vagyok, nagyon sok minden van mögöttem, de úgy érzem, a világ még csak most nyílik előttem. Rengeteget foglalkozom zenével, befelé nincsen határ, belül annyi felfedezetlen titok vár még rám, hogy nem fogok megállni…