Letűnt korok emlékeinek XXI. századi lenyomatai a Jász múzeumban.

Múlt csütörtökön délután öt óra körül szaporán gyülekeztek az érdeklődők a Jász múzeum következő időszaki kiállításának a megnyitójára. Oszvald Nándor ötvösművész neve nem ismeretlen a városlakók előtt, mint ahogy nem ismeretlen hazánkban, sőt néhány évvel ezelőtt Indiát is „meghódította”. Bár már voltak kiállításai Jászberényben, ezúttal teljesen más területen mutatta meg elismerésre méltó tudását. Míg korábban a briliáns technikát igénylő modelljei voltak a főszereplők, ezúttal a jász őseink motívum világában kalandozott egy kicsit.

Bár már a legutóbbi kiállításán is adott egy kis „kóstolót” ez irányú érdeklődéséből, hiszen a mostani kollekció egyik gyöngyszeme a Baktiriai, vagy Kustán korona már látható volt a legutóbbi kiállításán. Ezúttal azonban mellé került egy gyönyörű nyakék és egy bronz tükör másolata is. Mindezek mellet nem elhanyagolhatóak azok a ásatások során feltárt tárgyak míves másolatai sem. Sőt történeti érték szempontjából hasonló fontossággal bírnak.

Ezek után nem volt meglepő a kiemelkedő érdeklődés, nem csak az őt ismerő és tisztelő berényiek, hanem az ötvös szakma és a régészek részéről is. A kiállítást egyébként az időszak egyik jó ismerője Scholtz Róbert régész ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. Valamint stílszerűen a Yenisei együttes alapítója Zsirmik István eurázsiai népzenei motívumokkal hangolta a látogatókat a történelmi sétára.
Ahogy nézegettem ezeket az apróbb-nagyobb remekeket, arra gondoltam, hogy milyen alapos szakmai tudásra ahhoz, hogy majd 3.000 évvel ezelőtti ötvös technikákat meg tudjon valaki formálni, anélkül, hogy az eredeti jegyekre árnyék vetülne. (Nem véletlenül adtam ezt a címet ennek a rövid beharangozónak) A magam részéről el tudnám képzelni, hogy egy-két darab meg is maradhatna a múzeum ezt az időszakot bemutató részében. Bár ez nem igazán az én dolgom… csak úgy eszembe jutott.
A kiállítás jövő tavaszig – pontosan 2017. március 17-ig – lesz látható. Remélem ez az idő arra is elegendő lesz, hogy a diákokat is elhozzák tanáraik, akár a történelem, akár a vizuális nevelés óra keretein belül.

Ami biztos, hogy ide érdemes visszatérni, mert a kiállított anyag olyan remek és sokszínű, hogy egyetlen alkalom nem is elegendő arra, hogy alaposan végig nézzük és elolvassuk a tablók magyarázó szövegeit is