Kettős jubileum a néptáncosoknál

Többszöri időpont módosítás után múlt szombaton végre eljött a jubileumi gála ideje. Ezúttal nem csak a Jászság Népi Együttes ünnepelt, hanem a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola is. Az előbbi már 45. az utánpótlás pedig 15. születésnapját akarta emlékezetessé tenni egy nagyszabású gálaműsorral.

A program, mint látványában, mint pedig terjedelmében méltó volt ehhez a néptáncos berkekben is tekintélyes ünnephez. Bár pontos számot nem tudok, de akinek köze volt, vagy köze van a jászberényi néptánchoz szinte kivétel nélkül színpadra lépett a pontosan két tucat táncban. Talán az este legmeghatóbb percei a „Családi pillanatok” voltak, ahol két- nem egyszer három generációja táncolt együtt egy-egy családnak. Sokszor sokan megkérdeztek, mint kívülállót - Mi a titok? - hogyan lehet ennyi éven keresztül ilyen színvonalú műhelyt fenntartani egy kisvárosban… hát így családi alapon… generációkon átörökítve a néptánc a népzene szeretetét.

Természetesen egy ilyen válogatás - legyen az bármennyire gondosan összeállítva - nem fedheti le az elmúlt 45 év minden fontos pillanatát, mint ahogy egy galéria sem fedheti le ennek az estének minden megörökítésre méltó mozzanatát. Így ezúttal is marad a szubjektivitás és persze az, hogy mennyi és milyen képből lehet válogatni. A fotókra kattintva a galériában megnézhető az összeállítás az én szemszögemből. Remélem hamarosan előkerülnek a fotóstársak képei is, mert szerencsére voltunk ott jó páran.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy a műsor közben egy időre el kellett menjek egy másik kötelezettségemnek is eleget tenni, így sajnos például a fent említett „Családi pillanatok”tánca is kimaradt az kollekcióból. Ígérem... majd öt év múlva pótolom.