jaszhagyom.blogger.hu

Egy művészeti közösség életében nagy előrelépést jelent, mikor számot vetve eddigi munkájával, próbálja összegzi annak minden mozzanatát. Így tűnik előtérbe, olykor maguknak a tagoknak is a meglepődésére, hogy mekkora munkát is végzett a csapat. Pláne olyankor, ha ezt a számadást mindannyiunk, a világ számára is elérhető teszik a világhálón. Nincs ez másként a Jászberényi Hagyományőrző Együttes életében sem.

Persze van olyan is, hogy valaki egyből, a megalakuláskor honlappal indít. Nálunk először a tanulásé, a próbáké volt a főszerep, hisz induláskor nem volt mivel színre lépnünk a világhálón. 1998 novemberében volt az együttes alakuló ülése. Mivel a jászsági hagyományok közül számunkra a legjelentősebb és legnehezebb dolog a táncok megtanulása, ezért erre fektettünk a legnagyobb hangsúlyt. A táncok megtanulásához viszont sok próba, idő, kitartás szükséges. Eltelt két esztendő és elérkezett az együttes első igazi színpadi bemutatkozása, melyre 2000 őszén, Bagon került sor. Ezután indultunk el igazán és gyűlt az a sok színes tartalom, amit a tisztelt látogató a honlapunkon felfedezhet: http://jaszhagyom.blogger.hu

Még nem is csináltunk igazi „reklámot” oldalunknak, de máris közel ötszázan kerestek fel bennünket. A főoldalon magyar és angol nyelven olvasható az együttes rövid összefoglaló története. Eredeti gyűjtési jegyzőkönyv, filmre vett jászsági táncokból származó fotók, valamint könyvajánló teszi változatossá az oldalt. Itt találhatóak elérhetőségeink is. A programok alatt együttesünk aktuális feladatai sorakoznak. A fellépések menüpontban igyekszünk miden eddigi megjelenésünket napra pontosan közzétenni. Bag, Budapest, Buják, Magyarszék, Debrecen, Domaháza, Jászágó, Jászkisér, Jászárokszállás (stb.) éppúgy fontos és kedves számunkra, mint Gyimesfelsőlok és Jászberény.

Még nincs minden bemutatkozásunk közzétéve, de így is közel száz program található meg itt oklevelek, emléklapok társaságában. Majd az együttes jelenlegi tagjai következnek. Az együttes továbbra is nyílt, így várjuk a táncos kedvű fiúkat, lányokat, embereket, asszonyokat hagyományőrző sorainkba. A fotó galériánk igen gazdagnak mondható: 30 albumban, közel 300 felvételt tettünk közzé az együttes életéből a koszorúzásokon át, a közösségi összejöveteleinken keresztül a fellépésekig. Video tárunkban jelenleg három felvételen nézhetik meg táncainkat, míg a sajtó menüpontban gyűjtjük a velünk kapcsolatos média megjelenéseket.

Köszönjük a segítséget, a fotókat Mucsi Gyula, Szalai György, Bíró János fotósoknak, s mindenkinek, ki fotójával, bármivel gazdagította galériáinkat, honlapunkat Köszönet Horváth Anitának, aki az angol fordítást készítette és Béres Jutkának, hogy megismertetett Anitával.

Honlapunk anyagai folyamatosan bővülnek, de már most is látható, hogy milyen sok helyre vittük hírét a Jászság tradicionális hagyományainak, szereztünk megbecsülést Jászberény városának az elmúlt, valamivel több, mint 12 esztendőben.

S mivel a tavasz a megújulás évszaka ezért nemsokára érdemes lesz ránézni az új külsőt magára öltő jászberényi székhelyű Országos Néptánc Baráti Kör (www.onbk.fw.hu), a tartalmilag felfrissülő Jászság Népi Együttes (www.jne.hu) és Csángó Fesztivál (www.csangofesztival.hu) honlapjaira is.