„Etyem, petyem, pontyom…”

„A néphagyományok tartanak meg bennünket sajátosan magyarnak. Ha ápolásukkal felhagyunk, megszűnünk magyarok lenni, elszakítjuk azokat a kötelékeket, amelyek testvéreinkhez kötnek bennünket, gyökértelenül állunk a világban… A magyar tánc jövő sorsa mindenesetre a magyar fiatalság kezébe van letéve. Ha megismerkedik ősei tánckincsével, s tudatosan megszereti, soha többé el nem hagyja értéktelen idegen holmiért.” (Molnár István: Magyar Tánchagyományok – Budapest 1947.) A fenti gondolatok 65 év elteltével is aktuálisan, frissen szólnak hozzánk.

Molnár István gondolatai 65 év elteltével is aktuálisan, frissen szólnak hozzánk. Apáink hagyományainak, kultúrájának őrzésére, mely magyarságunk megtartásának záloga, továbbadására hívja fel figyelmünket mai egységesedő, rohanó világunkban. Éppen ezért választottuk a fenti idézeteket a gyermek néptánctalálkozó meghatározó gondolatainak. A találkozót hagyományteremtő szándékkal hozzuk létre.

Múlt hét pénteken lezárult az előzetes jelentkezés az első Jászsági Gyermek Néptáncosok Találkozójára. Tekinthetjük ezt a lezárást jelképesnek, hisz két-három együttes még fontolgatja az indulást, s természetesen minden gyermek néptáncegyüttest szívesen fogadunk legkésőbb október 5-ig, hisz a szervezésre is kell hagynunk időt. Kilenc gyermek együttes jelentkezett, közülük három Jászberényből, kettő Jászkisérről, egy Jászapátiról, érkeznek hozzánk táncos lábú gyermekek a Jászságon kívülről Tápiószentmártonból, Kecskemétről és Csongrádról.

A kilenc együttes közül a jászberényi Viganó AMI jelentkezett táncegyüttesei (Borbolya – művészeti vezetők: Urbán Mária-Szűcs Gábor, Gyakorló és Nagyboldog – művészeti vezetők: Kuli Orsolya-Kocsán László) indulnak a hazai pálya előnyével, nekik szoríthatunk a jó szereplésért. Nem elhanyagolható szempont, hogy a csoportoknak nem kell messzire utazni, így fáradtságot, buszköltségeket takarítanak meg, valamint ugyanúgy, mint a többi résztvevőt, sikeres bemutató esetén a zsűri tagjai, ha arra érdemesnek találják, javasolhatják az Örökség Egyesület jövő évi Gyermektánc Antológiájára. Ez az első ilyen alkalom jászberényi szinten, s mint látható, a tét számunkra sem kicsi.

Míg az együttes vezetők számára tart a szakmai értékelés, addig a gyermekek sem fognak unatkozni. Délután öt órától a gyermekeket és a jászberényi érdeklődőket a Budapestről érkező Batyu Színház fogja szórakoztatni. „A szegény ember gazdagsága” című bemutatójuk kicsiknek, nagyoknak egyaránt szól. Szeretettel várunk minden érdeklődőt október 13-án, szombaton a Lehel-Filmszínházba, valamint a rendezvényt követő Táncházba (Ifjúsági Ház), ahol jókedvünkre a talpalávalót a Zagyva Banda szolgáltatja. (További információk a mellékelt plakáton találhatóak!)

Eddig jelentkezett táncegyüttesek:

Alföld Táncegyüttes gyermekcsoportja – Csongrád
Borbolya Táncegyüttes Viganó AMI – Jászberény
Boróka Gyermektáncegyüttes – Jászkisér
Gyakorló Gyermektáncegyüttes Viganó AMI – Jászberény
Hajnaltűz Gyermektáncegyüttes – Jászkisér
Kökörcsin Gyermektáncegyüttes – Jászapáti
Lázsiás Gyermekcsoport Földváry Miklós AMI – Tápiószentmárton
Nagyboldog Gyermektáncegyüttes Viganó AMI – Jászberény
Zsugorinka csoport Hírös Néptánctanoda - Kecskemét

Rendező szakmai szervezetek:

Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület
Örökség Gyermek Népművészeti egyesület

Együttműködők, támogatók:

Jászkerület Nonprofit Kft.
Viganó AMI
Varga Gyula Észak-Alföldi Folklórszövetség
Nemzeti Kulturális Alap