Virágokkal, borral köszöntötték Orbánt, Donátot és Medárdot

Megkérem a Lovasbandérium tagjait, sorakozzanak fel a domb alján. Legalább nem tudnak elmenni a vendégek, akik eljöttek – kezdte egy könnyed felütéssel a szombat délutáni ünnepség megnyitóját Bolla János, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke.

No nem mintha valaki is távozni készült volna, hiszen épp azért gyűltünk össze a Nagykátai út mellett, hogy tanúi legyünk az Európában is egyedülálló, az úgynevezett időjós szenteket ábrázoló szoborcsoport újraszentelésének és avatásának. A szónoknak felkért Goda Zoltán, ki maga is a városvédők jeles képviselője, a szentek életéről, illetve a hajdan az egykori belső szőlő határát jelölő szoborcsoportról mesélt a domboldalon állóknak, őt követően pedig Bolla János szólt a felújításról, az abban oroszlánrészt vállaló Városvédőkről és az őket segítő vállalkozásokról.

Medvegy János apát úr, a felsorakozott cserkészek illetve a hagyományőrzők karéjában, felszentelte a Szabó Károly és fia, Szabó Csaba által gyönyörűen felújított műemléket, az asszonyok pedig régi szokás szerint virágokkal szórták tele, míg a férfiak borral öntözték meg a talapzatot.

Orbán, Donát és Medárd hálásak voltak a kedves fogadtatásért, és megóvták az őket ünneplőket, mert lógott ugyan az eső lába, ám egyetlen csepp nélkül lezajlott az ünnepség. Ráadásul a végén a huszárok is hazaengedtek mindenkit.

Képek a Galériában!Képek a Galériában!