Szentháromság vasárnapi búcsú Homokon

1939-ben, tehát hetven éve szentelték fel a Jászberényhez tartozó homoki részen azt a templomot, melyet hadifogságból történő megmenekülése emlékére építtetett Kispál János. Az évforduló, illetve az, hogy a szentmisét a templomot építtető egyik leszármazottja, Kispál György atya celebrálta, ha lehet még különlegesebbé tette az elmúlt vasárnap tartott homoki búcsút.

A tanyaközpont Szentháromság vasárnapi ünnepén - a szentmisén illetve az azt követő ünnepi körmenetben is - szokás szerint sokan vettek részt, többek között a jász viseletbe öltözött hagyományőrzők is.

Az ige hallgatása mellett azonban más szellemi táplálékkal is gazdagodhattak a megjelentek. Megtekinthették a tanyaközpont múltját, hagyományait bemutató fotókiállítást, népdalokat hallgathattak a Portelki Pávakör zenekara illetve Bolla János és Baráth Réka előadásában, majd egy könyvbemutatón is részt vehettek.

Fotók: Jászberény Online / Suba BeaFotók: Jászberény Online / Suba BeaA Jász Múzeum, Jászsági Füzetek sorozatában napvilágot látott, A tanyai élet virágzása és hanyatlása Jászberény-Homokon című könyvet a múzeum igazgatónője, Hortiné dr. Bathó Edit ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A szerző, Katona Katalin tanárnő, a homoki tanyavilág szülötteként, rendkívül hiteles módon rajzolja meg a tanyai ember életét, felelevenítve mindennapjait, ünnepeit, hagyományait. Így a könyv tulajdonképpen szépen össze is csengett a búcsúval, melynek mi is lehetne az egyik legfontosabb küldetése, mint a hagyományok megőrzése által az összetartozás erősítése.
És Homok Szentháromság vasárnapi búcsúja ebben a tekintetben is tökéletesen betölti küldetését.