Szent királyunk és legszentebb táplálékunk előtt tisztelegtünk

Szent István királyunk nagyságáról, életének, uralkodásának máig érvényes üzenetéről beszélt többek között mai prédikációjában Dr. Medvegy János apátplébános a főtemplomot megtöltő hívek előtt. Az apát úr által celebrált szentmisével vette kezdetét Jászberény város ünnepség sorozata, mellyel államalapító szent királyunk, valamint legszentebb táplálékunk előtt tisztelegtünk, s mely a Városháza előtti megemlékezéssel folytatódott.

A város képviselő-testülete többször nekifutott, hogy eldöntse, ki legyen az idei augusztus 20-i ünnepség szónoka, míg végül Hortiné Bathó Edit személyében jutottak megegyezésre. A múzeum igazgatónőjét felkérni olyan szempontból mindenképp bölcs volt, hogy egyik oldal sem érezte, hogy a másik javára enged (miközben persze mindkét oldalnak le kellett mondania eredeti jelöltjéről…)

H. Bathó Edit pedig szintén bölcs volt, mert még véletlenül sem keveredett olyan vizekre, melyek az aktuálpolitika felé sodorták volna. Néprajzi elemekkel színesített beszédében – ez ugye egy néprajzostól nem meglepő – sikerült méltó módon megemlékeznie az 1083-ban ezen a napon szentté avatott István királyunkról és az új kenyérről. Sőt, olyat tett, mit még szónok ünnepi beszéd alatt tán sosem. Dalra fakadt és egy Szent Istvánt dicsőítő gyönyörű moldvai dalt adott elő, valahol a beszéde derekán. Formabontó ötletének nyílt színi taps volt a jutalma.

Az új kenyeret Dr. Medvegy János szentelte fel, Szádvári és Velkei képviselő urak pedig megszegték, majd felszeletelték azt, hogy a néptáncos leányok által körbekínált kosarakból mindenki vehessen egy-egy darabot. A megemlékezést a Bakki Kati néni vezette Palotásy János Vegyes Kar, valamint Dudás Dániel és Mosóczi Lívia kalotaszegi koreográfiája színesítette.