Rendezni végre közös dolgainkat…

Egy városatyát a nyár heve sem akadályozhatja meg abban, hogy szívén viselje települése sorsát. Balogh Béla a helyi szocialisták vezetője csütörtökön, a sajtó nyilvánossága előtt beszélt azokról a kérdésekről, melyek rövidebb-hosszabb idő óta foglalkoztatják őt és társait, s melyekben a mai napig nem látnak tisztán. Nemcsak Balogh képviselő úr érezte fontosnak mondanivalóját, de a városi lap is így gondolhatta, hiszen – az önkormányzat egy-két ülését leszámítva - első esetben jelent meg helyi eseményen a több hónapja kinevezett főszerkesztő, kinek így alkalma volt bemutatkozni az újságíró kollégáknak is.

A sajtótájékoztató elején elhangzott beharangozó után biztosra vettük, hogy a „Piacon üzemelő kávéház – Fahíd - Juhász alpolgármester” háromszögbe most is elkalandozik az előadó, ám ez így, ebben a formában nem valósult meg.

Persze egy percig se gondoljuk, hogy Juhász Dániel kimaradt a szórásból. Ám a képviselő úr előbb a testületről szólt néhány szót, illetve arról, hogy a képviselők nagyobb részét kitevő Fideszesek és a hozzájuk csatlakozók, a ciklus során sajnálatos módon visszaélnek erőfölényükkel, hiába volt a közösen elfogadott polgármesteri program az elején. Ez jól tükröződik számos személyi kérdés kezelésében is. Ilyen volt többek között a VV Zrt igazgatóságának ügye, mely szintén beillik abba a sorba, mikor a leváltások és pozícióba helyezések, iskola- és üzlettársi alapon történnek, minden logikát mellőzve.

2006-ban, a közösen elfogadott program egyik alappillére a takarékosság volt, ennek ellenére inkább pazarlásra utaló jeleket lehet felfedezni. A közbeszerzések lebonyolítása, két bizottságon keresztül, tulajdonképpen Juhász Dániel és Tamás Zoltán kezében van, ez a helyzet példanélküli, máshol mindkét oldal képviselői szerepet kapnak az ilyen jellegű bizottságokban.

A legnagyobb gond azonban az, hogy az utóbbi időben kötött szerződések mindig többe kerültek mint ahogy eredetileg tervezték, vagy a város érdekei megkívánnák azt. Legyen szó akár a játszóterek, a Fahíd, a kerékpárút építéséről, vagy éppen a Jászkürt újság közbeszerzéséről, mely plusz 28 milliójába kerül Jászberénynek a szerződés öt éve alatt – mondta Balogh Béla, miközben mélyen a jelenlévő főszerkesztő szemébe nézett – no nem mint ha az szegénynek bármi szerepe is lett volna ebben az ügyben, hiszen ő pont a madzag azon végén van, melyet mozgatnak…

Tamás Zoltán munkásságára külön is kitért a képviselő úr. A rosszul és szabálytalanul működő JSE-ből a felelősségre vonás elől gyakorlatilag kimenekült, az általa irányított és 2007. decemberében megszűnt Víziközmű Társulás gazdasági adatai is felvetnek néhány kérdést. Mi indokolja például egy munkatársnő többszöri fizetésemelését, kinek a polcán lehet a nem kevés pénzből vásárolt váza, mi haszna volt a többek között Franciaországba történő kiküldetésnek, miért számoltak el több tízezer forintot reprezentációra, telefonra – indokolja-e mindezt valami?- kérdezte Balogh Béla.

Nem az a kérdés, hogy sok-e az itt felsorolt tételek közül valamelyik is, hanem az, hogy mire használták fel, mi volt a haszna ezen összegek elköltésének?-mondta. Fontos tisztázni a kérdéseket azért is, mert mikor megszűnt a Társulás, minden dolgát az önkormányzat vette át, így neki kell helytállni minden esetleges kötelezettségért.

Szintén a Tamás-Juhász párostól hangzott el győzelmi jelentés a Kórház átalakításának ügyében, amit azért furcsállt Balogh Béla, mert – annak ellenére, hogy valamiféle stabilitás valóban kezd látszódni - szerinte három hónap ténykedése túl rövid megítélni egy ilyen nagyságrendű átalakítást, melynek költsége amúgy 5-600 millió között van alsó hangon is. Azokat az intézkedéseket, melyeket megtettek, a két kft létrehozása nélkül is meg lehetett volna tenni. Azt lehet látni, hogy a vezetők megszaporodtak, a dolgozók pedig nem jártak jobban. Érdekes, hogy a közbeszerzések mellett, itt is debreceni szakértő csapat működött közre, pedig közben két jászberényi ügyvédi irodát is fizetett a kórház.

Amennyiben az együttműködési készség a jobboldal részéről nem változik, akkor semmi sem változik – vázolta fel a jövőt a helyi MSZP első embere. A posztok megszerzése, a közbeszerzések ilyen módon történő lebonyolítása után olyan nagyságú ingatlanügyekbe fog bele a többség, amely az eddigieknél nagyobb kárt okozhat az önkormányzatnak.

Olyan ingatlanok megvásárlásáról van szó, melyek az önkormányzatnak nem vagy nem nagyon éri meg, amit cserébe adunk, azok viszont olyan vagyonelemek, melyek sokkal jobban hasznosíthatóak. Várjuk ki a végét – mondta titokzatosan Balogh úr, mikor a konkrét esetekről érdeklődtünk. Mikor valamelyik újságíró megemlítette a volt Bútorboltot, erre a képviselő csak annyit mondott: Annak környékén…