Mint a levegő

Abban a pillanatban - ha csak rövid ideig is - arra gondoltam: nem érdemes ezt tovább csinálni - mondta másnap, rövid beszélgetésünk közben Halmai Ferenc Jászberény rendőrkapitánya. - Több kollégám is elég rosszul élte meg a döntést - vázolta a kapitányág pillanatnyi hangulatát a vezető, akinek a város közbiztonságáról, illetve az ennek javítása érdekében történt intézkedésekről szóló tájékoztatóját szerdai ülésén nem fogadta el Jászberény város képviselő-testülete. Ez esetben még az sem vigasztalta a kapitányt, hogy a nemmel szavazó képviselők is kifejtették: nem személy szerint vele van problémájuk, inkább a térség bűnügyi helyzete aggasztja őket. Épp ezért a nemleges voksokat üzenetnek szánták, úgy gondolták, ezzel tudtára adhatják a felelős politikai döntéshozóknak, hogy elégedetlenek az ország - és ezen belül a Jászság közbiztonságával. Akik elfogadták a beszámolót úgy érveltek: a probléma adott, de a nem szavazatoknak nincs semmiféle üzenet értéke. Így gondolta ezt a kapitány is, aki tiszteletben tartja és elfogadja a döntést, még ha ezáltal tulajdonképpen rajta csattant is az ostor.

A tájékoztatóhoz kapcsolódó hozzászólásában Halmai alezredes úr elismerte, valóban mostanában testközelből tapasztalhatják a lakosok a bűnözés jelenlétét, hiszen a lakásbetörések száma emelkedett. Így aztán ki-ki a saját bőrén érzi: bizony baj van a közbiztonsággal. A számok, a mutatók ugyan jobbak, mint a lakosság megítélése, ám a kapitány is tudja, ez utóbbi sokkal fontosabb. Sok kritikát kapnak, de minden erőfeszítésük ellenére sajnos csak addig tudnak nyújtózkodni, ameddig a takarójuk ér. Egyszerűen nincs megfelelő számú kolléga a feladatok ellátására. Nemrég az iskoláik befejeztével érkezett 24 fő, ám a nyugdíjazásokat is beleszámítva nagyjából húsz fő elhagyta a kapitányságot, így jelentős állománynövekedés nem volt.

Legnagyobb gond a közterületi járőrök hiánya. A kevés emberből következő ritkább utcai jelenlétet, különféle akciók szervezésével, megyei, fővárosi kollégák alkalomszerű bevonásával igyekeznek fokozni. Budapest közelsége ugyanakkor bizonyos szempontból hátrány is, hiszen a fővárosnak óriási az elszívó ereje. Az ottani másfél-kétszeres fizetésekkel szemben itt nem tudnak alternatívát kínálni. A lakhatás megoldása ugyanis nem minden, bár fontos szempont. Jánoshidán nemrég indult el egy project, mely a megyében szolgálatot vállaló rendőröknek ad kedvezményes lakhatási lehetőséget, ám a kapitány úgy tudja, eddig két fő jelezte, hogy a lakások miatt itt kíván szolgálatba állni.

Képviselői kérdésekre válaszolva a kapitány a Neszűrrel kapcsolatban elmondta: valóban nem lehet mindig megtalálni a kinti irodában a rendőrt, de sokkal hasznosabb ha a terepen teljesít szolgálatot semmint az íróasztal mögött üldögél. Persze arra azért figyelni fog, hogy bizonyos időpontokban nyitva legyen az iroda - ígérte.

Egy-két adat is felröppent: 1038 esetből 164 alkalommal fiatalkorú, 18 alkalommal pedig gyermekkorú volt az elkövető. Ezek – amellett, hogy az elkövetőkkel ilyenkor nem tudnak mit kezdeni – aggasztó adatok, hiszen az összes eset 18 százalékát teszik ki. Dézsi Zoltán a későbbiekben meg is jegyezte: ez – amellett, hogy a mai felnőtt generáció felelősségét is felveti - bizony szomorú jövőt vetít elénk, hiszen a következő nemzedék közel húsz százaléka már részt vett valamilyen bűncselekményben.

A vita során nagyon sok képviselő érezte, hogy el kell mondania a véleményét. Szántai Tibor szerint a számok, az esetleges kedvező mutatók senkit sem érdekelnek, ha nem érezzük biztonságban magunkat. Nagy András alpolgármester, mint friss nyugdíjas, felvetette: szívesen összeállna pár emberrel, akikkel az utcát járva növelnék a közterületi kontrollt. Hogy azért már nem kezdő e téren, azt egykori önkéntes rendőri pályafutásának felelevenítésével igazolta – melynek említésével némi vidámságot csempészett a terembe. De Sas János szavai is mosolyt fakasztottak, aki elmesélte, hogy a Neszűr nemrégen történt bejárása során 17 embert késztetett visszahőkölésre magabiztos fellépésével. A Neszűrben komoly gondok vannak – mondta az akcióhősi tulajdonságokkal bíró képviselő úr – ezek onnan bejönnek, sőt már bent is vannak, és akit meglátogatnak, annak nem lehet megmagyarázni, hogy jó a közbiztonság.

Juhász Dániel szerint magunkra hagytak minket. Az erőket a fővárosba koncentrálja a rendőrség. Az alpolgármester használta először az est folyamán azokat a szavakat, - melyhez később többen is csatlakoztak - hogy üzenni kell a szavazatokkal.

Csertáné képviselőasszonynak a járdán kerékpározók szúrnak szemet, illetve annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az önkormányzat központi segítség nélkül nem tudja orvosolni a rendőrség minden baját.

Pályán kívül vagyunk – kezdte Szádvári Gábor. Csak szurkolni tudunk. A rendőrség mögött nincs megfelelő jogi háttér, nincs megbecsülés, nem csoda a pályaelhagyások sora. A rendőröket elszippantó biztonsági cégek számának növekedésével azonban nem arányos a biztonságérzetünk javulása - mondta a képviselő. Amióta valaki kitalálta a „megélhetési bűnözés „ szókapcsolatot, azóta nagyon nehéz uralni a helyzetet. Nincs más megoldás, igenis meg kell fizetni a rendőröket- tette hozzá.

Hajnal Nagy Gábor szintén a rendcsinálást sürgette. Ő saját bevallása szerint ifjúkorából még emlékszik akkori igazgatójára, aki önkéntes rendőrként járta a helyi vendéglátóhelyeket és figyelő szemét az ifjúságon tartotta. Akkoriban talán nem örült ennek, most azonban – kicsit a másik oldalra is rálátva - sokkal édesebb emlékként idéződnek fel azok a pillanatok, mikor még volt tisztelete az egyenruhának. A képviselő úr is jelezte a kapitány felé: nem Önökkel, a helyzettel vagyunk elégedettek, ezért nem tudjuk megszavazni a tájékoztatót.

Balogh Béla azonban azt kérte, adjanak bizalmat a kapitánynak a beszámoló elfogadásával, és hozzátette: a testületnek is van felelőssége a kialakult helyzetet illetően. A támogatás mellett érvelt Gedei József is – akit Szádvári Gábor beszólva figyelmeztetett, méri az időt, nehogy túllépje a három percet, hiszen a polgármester többeket figyelmeztetett a vita során, hogy kissé bő lére eresztették hozzászólásukat. Gedei József ilyetén kontroll alatt valóban nem beszélt többet a megszabottnál, ez alatt azonban elmondta: nem gondolja, hogy egy szakmai anyag leszavazásával üzenni lehetne a politikának. A közbiztonság olyan mint a levegő, csak a hiányát vesszük észre. Ilyen esetben azonban megvan a lehetőség a javaslatok benyújtására, melyet ezúton is vár. Igenis van közbiztonság, csak fokozni kell – mondta a polgármester – a munkát pedig úgy lehet támogatni, ha a tájékoztatót elfogadjuk – fejezte be hozzászólását, mellyel azonban nem tudta meggyőzni az üzenni vágyókat, akik 11 szavazatukkal postázták is az üzenetet, hiszen az egy nem és a 11 tartózkodás nem volt elég a beszámoló elfogadásához.