Ünnepek után: tisztítókúra

A téli hónapokban több és magasabb energiatartalmú táplálékot fogyasztunk, és az átlagosnál kevesebbet mozgunk, ami tömeggyarapodáshoz vezethet.

A test tisztulása éjjel-nappal zajlik. Szűrőberendezéseink, a máj, a vesék, a nyirokmirigyek, a bőr és a vastagbél folyamatosan semlegesítik a méreganyagokat. Egészséges, helyes táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett nincs szükség külön tisztítókúra alkalmazására.

Azonban akiknek több kilót sikerült felszedniük az ünnepek során, azok számára a tisztítókúra jó alternatíva lehet egy hosszú távú fogyókúrás program elindítására.

A tisztítókúrát azonban nem szabad összekeverni a klasszikus, elsősorban súlyvesztést célzó fogyókúrával. A tisztítókúra legfontosabb feladata, hogy a méreg- és salakanyagokat eltávolítsa szervezetünkből. Ennek hatására javul az anyagcserénk és a táplálék feldolgozása, ami közvetetten hat a testsúlyunkra is.

Fontos, hogy mindig reális célokat tűzzünk ki magunk elé, különben a sorozatos kudarcok elveszik kedvünket a tisztító- és fogyókúráktól. A gyors eredményt ígérő divatdiéták pedig az úgynevezett jojó-effektushoz vezetnek, vagyis akár kiinduló súlyunkat is meghaladó testtömeggel zárhatjuk a diétát.

A tisztítókúrák során csökken a test zsírtartalma, ill. az itt összegyűlt salakanyagok is hatékonyabban távoznak a szervezetből. A tisztítókúrák időtartama függ az egészségi állapottól, kortól és a tisztítókúrában való jártasságtól.

A tisztítókúra lehet rendszeres, ilyenkor hetente egy alkalommal gyümölcs- és zöldségnapot érdemes tartani. Vannak háromnapos, egy hetes, ill. két hetes kúrák is. Három napnál hosszabb kúrák és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt álló egyének esetén kötelező az orvosi felügyelet!

A tisztítókúrákkal kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a salak- méreganyagok ásványi anyagokhoz kötődve távoznak szervezetünkből. Emiatt mind a kúra ideje alatt, mind annak befejezése után ügyeljen az ásványi anyagok pótlására! Ez különösen igaz hosszabb tisztító kúrákra.
A tisztítókúrák lényege, hogy az egészséges táplálkozás alapjainak tekintett zöldségek és gyümölcsök alkossák a napi étrend gerincét, sok folyadékfogyasztással kiegészítve. A zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, magas rosttartalmuknak köszönhetően csökkentik a kínzó éhségérzetet.

Mivel a zöldségeknek és a gyümölcsöknek alacsony az energiasűrűségük, valamint alig tartalmaznak fehérjét ill. zsiradékot, ezért káros mellékhatás nélkül csak rövid ideig lehet tartani a kúrát. Ebben az esetben is igaz a mondás, hogy „jóból is megárt a sok”.

Fontos megemlíteni, hogy bizonyos esetekben nem szabad tisztítókúrát tartani, ilyenek:

  • terhesség és szoptatás
  • lázas állapotok
  • pajzsmirigy túlműködés
  • fekélybetegség
  • daganatos betegségek
  • pszichés betegségek

Ne feledjük, hogy bármilyen tisztítókúrába is kezdünk, egészítsük ki a programot rendszeres testmozgással, így sokkal látványosabb és hatékonyabb eredményeket érhetünk el!

(A témáról internetes partnerünk, a Nestlé Életmód Központot - www.eletmodkozpont.hu. - oldalán is olvashatnak.)