Sem helyi, sem országos szinten nincs befogadó készség a szocialisták javaslataira

Helyzet van. A ország ügyei iránt érzékeny politikusok az ilyen esetekben este sem pihennek, legalábbis Mesterházy Attila és Balogh Béla biztosan nem. Lelkesedésük pedig értelemszerűen magával rántotta a sajtó képviselőit is, akiket az MSZP országos, valamint jászberényi első emberei csütörtökön, az esti órákban vártak egy rövid tájékoztatóra.

Előbb Mesterházy Attila elemezte az elmúlt időszak, valamint a lassan félidejéhez érő Fidesz kormányzás fontosabb eseményeit. Mindjárt elsőnek Orbán Viktor napokban elhangzott beszéde került terítékre.

- A miniszterelnök valószínűleg egy másik ország évértékelőjét mondta el, mivel annak semmi köze nem volt a valósághoz. Termelési értekezlet hangulatú összejövetel volt, a realitásokat nélkülözve, hiszen mára nyilvánvaló, hogy az ellenkező tartalmú kommunikáció ellenére a kormány látványos kudarcot vallott – mondta a szocialista pártelnök. Lecsúszásra ítélt középosztály, 3,7 millió létminimumon alatt élő, igazságtalan adórendszer…

Mindeközben a nemzetközi kritikák sokasága éri az országot a kormányzati stílus miatt. Az MSZP nem örül ezeknek a kritikáknak, még ha azok nagy része egyezik is az párt véleményével. Az országnak nem jó ugyanis, ha a miniszterelnökét bajkeverőnek tartják, a minisztereknek pedig folyamatosan magyarázkodni kell. Hozzátette: a terjesztett hírekkel szemben szó sincs nemzetközi baloldali összeesküvésről, a kritikát megfogalmazó európai politikusok jó részéről nem mondható el, hogy baloldali beállítottságú lenne.

A szocialisták természetesen szeretnék visszaszerezni az ország iránti bizalmat, ezért folyamatosan fogalmaznak meg javaslatokat a kormány felé, ám együttműködési szándékot csak taktikai jelleggel nyilvánít ki a kormány, semmi ez irányú valódi készség nincs a szavak mögött.

A kritikai hangvétel a hazai vizekre evezve is folytatódott. Balogh Béla a szocialisták helyi elnöke elsőként a Jászság kiemelkedően magas munkanélküliségét említette. Jászberényben ugyan jobbak a mutatók, mint az országos átlag, ám az folyamat is látszik, hogy a kis cégek közül sok megszűnik, abbahagyja, a helyi nagyvállalkozások pedig nem képesek több munkaerőt felvenni, sőt… Mindezt pedig továbbgyűrűzik, hiszen a város adóbevétele is nagymértékben csökken.

A város, az intézményei jó részétől (önként vagy központi rendeletek hatására) megszabadult, ám a megmaradt intézmények működésének a normatív támogatása pusztán 58 százalékos, azaz 42 százaléknyi önkormányzati támogatással kell kiegészíteni azt. Ez jól mutat egyfajta kormányzati szándékot – hívta fel a figyelmet Balogh Béla.

850 milliót meghaladja a költségvetési hiány, amit csak felvett hitelekkel lehet fedezni. Az elmúlt évben eldöntött 1,4 milliárdos hitelfelvétellel pedig 2030-ig eladósodott a város. Ilyen helyzetben még sosem volt Jászberény.

A szocialisták helyi vezetője szerint a fejlesztéseknél azt lehet látni, hogy az előző ciklusban megpályázott pénzekkel elindított projektek befejezése a cél. Sem elképzelés, sem megfelelő lobbi-erő nincs arra, hogy a további fejlesztésekhez megfelelő külső forrásokat szerezzenek.

- Ez a költségvetés az eladósodás és a lecsúszás költségvetése- jelentette ki Balogh Béla, majd hozzátette: kezdeményezésekkel ők is élnek a városvezetés felé, de úgy látják, itt sincs rá igény, még akár egy telefonos visszahívás szintjén sem… Mivel Gedei József pártváltása óta a szocialistáknak nincs önkormányzati képviseletük sem, így marad a nyilvánosság útján történő üzengetés.

S ha már a sajtó ott volt, Mesterházy Attila ki is használta, hogy üzenjen Szabó Tamásnak. Aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy a berényi polgármester talán sokat vállal. A város vezetése vagy teljesen felemészti Szabó Tamást, vagy nem veszi komolyan az országgyűlési képviselőséget, mindenesetre az ott végzett munkája erre enged következtetni… - jelentette ki Mesterházy, aki - jelezve, hogy nemcsak országos ügyekben érzékeny - elmondása szerint azzal sem dicsekedne a fideszes politikus helyében, hogy egy év alatt jobban eladósodott a város, mint az előző húsz évben.

- El kell gondolkodnia a berényi városvezetőnek, hogy bírja-e a két fontos funkciót – mondta a szocialista vezér, aki valószínűleg úgy érzi, ő még bírja a napi majd két műszakot is, mert egy gyors elköszönés után már sietett is tovább, hiszen még várt rá egy zártkörű megbeszélés a helyi szimpatizánsokkal.