Renáta, Mária-Tünde, Gyimesfelsőlok köszönete!

Tankó Renáta és Mária Tünde a gyimesfelsőloki Domokos Pál Péter általános iskola tatrosforrási tanulói. Ketten azok közül az örömteli csángó magyar gyermekek közül, kik az elmúlt esztendő karácsonyára, Mucsi Gyula meghirdetett adomány gyűjtéséből, egy számítógép boldog tulajdonosai lettek. S, hogy használt a számítógép, vagy használt a ruha, az nem számít. Mindent köszönnek Jászberénynek, az itt élő segítőkész jász embereknek.

Az előző út alkalmával, a kocsi méretei miatt, nem tudtunk minden összegyűlt adományt célba juttatni, ezért már akkor kezdtük keresni a lehetőséget arra, hogy mikor és hogyan tudunk minden felajánlást eljuttatni Gyimesfelsőlokra. Simon Miklós, kivel a Jászberényi Hagyományőrző Együttesben koptatjuk együtt a színpadok deszkáit, felajánlotta, hogy cégük kisteherautójával segít kivinni az összegyűlt sok mindent Gyimesekbe. Nem volt ismeretlen előtte a település, hisz már járta ott a jászsági táncokat a minden évben sikeresen megrendezésre kerülő Csángó Hétvége rendezvényen. Azért, hogy az kisteherautó szállítási kapacitását ki tudjuk használni, további gyűjtést szerveztünk baráti, ismeretségi köreinkben. A sok önzetlen felajánlásnak köszönhetően jól megpakolva indultunk közel 700 km-es utunkra.

Sok variáció után az utazó csapat is összeállt: Simon Miklós és jegyese Kövér Nikolett, Szatmári Antalné, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke, Pomázi Gábor, a jászberényi mentőállomás vezető mentőtisztje, Szórád Sándor és jómagam Kocsán László a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense. Megérkezésünkkor, ott létünk alatt, körülvett bennünket a gyimesi emberekből minden alkalommal felénk áradó szeretett. Köszönhető volt mindez Tímár Zsombor-László polgármesternek, Antal Tibor tanácstagnak, Birtalan Sándor iskola igazgatónak, s mindenkinek Zoli bácsin keresztül, Berszán pap bácsin át Bodor Tibiig, Tankó Péterig minden gyimesi barátunknak.

Pomázi Gábort, mikor megtudták, hogy ő a Jászberényi SE elnöke, megkérték, ha tud, legközelebb hozzon fociedzőt, s olyan valakit, aki továbbképzi őket asztaliteniszben. Gábor egyből letette az alapjait egy jászberényi szakemberek segítségével megrendezésre kerülő egyhetes edzőtábornak Gyimesfelsőlokon. Szatmári Antalné képviselő asszony Dr. Szabó Tamás polgármester úr és Jászberény meghívását adta át Tímár Zsombor-László polgármester úrnak, városunk áprilisi ünnepségére. Ezt még tovább folytatva, a XX. Jubileumi Csángó Fesztiválon az elmúlt esztendőben méltán nagy sikert aratott gyimesfelsőloki Kesice Gyermek Táncegyüttes ismét meghívást kapott az idei fesztiválra. Méltó folytatása volt ez a Nagy András tanácsnok úrral elkezdett testvértelepülési kapcsolatok felvételének útján, tovább mélyítve a baráti kapcsolatokat a két település között.

Szeretném mindenkinek, aki hozzájárult valamivel is a gyűjtéshez, annak célba juttatáshoz, megköszönni a felajánlását, önzetlen segítségét. Ezúton tájékoztatunk mindenkit arról, hogy a gyűjtést folyamatosan tovább folytatjuk. Így ha valakinek van még használható ruhája, könyvei, játékai, használati tárgyai, azokat lehetőleg tiszta állapotban juttassa be a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházába Kocsán Lászlónak. A Gyimesfelsőlokiak nevében előre is köszönöm!

Az Ezeréves Határ - Fotók: Kövér NikolettAz Ezeréves Határ - Fotók: Kövér Nikolett