Motorjává tette Jászberény a helyi gazdaságot…

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere az Echo Televízió csütörtök esti, Napi aktuális című műsorának vendégeként, a várost leginkább jellemző erős öntudatról, kitartásról, közösségi erőről és dinamizmusról beszélt. A beszélgetés kapcsán a Magyar Hírlap közölt cikket Jászberényről, melyet az alábbiakban adunk közre.

„A város a fejlesztéseire a legbüszkébb, amelyeket önerőből és európai uniós pályázati forrásokból biztosít. Ennek eredményeképpen új óvodaközpont épül, bővül a kerékpárút-hálózat, és legnagyobb horderejű változásként megújul a városközpont. A patinás Zagyva sétány és a Promenád pihentető sétákra hívogat. Jászberényben két termálfürdő áll a helybeliek és vendégek rendelkezésére, állat- és növénykertje pedig – folyamatos látványetetési programja miatt – Európa-hírű látványosságot ígér.

Hagyományaival együtt él a 21. század Jászberénye: 21. századi hétköznapokkal, örömökkel és bizonytalanságokkal. A jász identitás azokat az emelkedett, történelmi eredetű, illetve hétköznapi élethez köthető motívumokat hordozza magában, amelyek a helyi szokások őrzésében és újrateremtésében fejeződnek ki. A térség múltjának országszerte ismert kincsestára a Jász Múzeum, ahol állandó és időszakos kiállításokon mutatkozik be az ezerarcú Jászság. Az ezeréves jászkürt – Lehel-kürt – a magyarok hősiességét és a jászok összetartozását hirdeti.

A városi programok bővelkednek fesztiválokban és rendezvényekben, ezek közül kiemelkedik a Csángó Fesztivál, amely immár két évtizede kínál színvonalas szórakozást a folklór iránt érdeklődőknek. Az idén a Jászberényi nyár programsorozat csúcspontját jelenti majd a Jászsági Népi Együttes által életre hívott, a világ minden szegletéből művészeket felvonultató esemény. Mint mindenhol, a városban is felértékelődött a helyi gazdaság jelentősége. Jászberény nevének hallatán az utóbbi két évtizedben a gazdasági ereje juthatott eszünkbe. A város gazdaságának motorja a svéd tulajdonú, a helyi ipari termelési hagyományokra építő Electrolux, amely több szállal kapcsolódik a település életéhez. A városvezetés ipari és innovációs park létesítését határozta el további beruházások betelepülésének ösztönzésére.

A gazdasági dimenziókon túl a város több tekintetben is dinamikusan változik. Pezseg a város kulturális élete: a népi hagyományok őrzése mellett gyarapodik a modern képzőművészeti alkotásokat bemutató és a névadó filmművészeti örökségét ápoló Hamza Gyűjtemény. Virágzik a művészeti oktatás, és kisvárosként egyedülálló módon Jászberény rendszeres színházi előadásokkal büszkélkedhet.

A város jelentős sportsikereket mondhat magáénak, mivel a JKSE férfi-kosárlabdacsapata kivívta az indulás jogát az NB I./A csoportban, a legendás jégkorong együttes diadalai után újra a jász fővárosra irányítva a sportszeretők figyelmét. Alig tíz évvel az egyesület megalakulása és a megyei osztályban debütálása után az új lendületet vevő Jászberény városmarketingjének zászlóshajójává vált, megtestesítve mindazt, ami a várost jellemzi” – írja összeállításában a Magyar Hírlap internetes változata.