A Kitörés napjára emlékezett a Jobbik

Mintegy harminc fő jelent meg szombat délután Jászberényben a Szentkúti téren található II. világháborús emlékmű előtt, hogy a Kitörés napja alkalmából lerója kegyeletét a hatvanhét évvel ezelőtti események áldozatai előtt.

1945. február 11-én a budai Várba és annak közvetlen környékére szorultak vissza a magyar főváros védői. A Vörös Hadsereg több mint negyvenezer német és magyar katonát zárt körül, akik a megadás helyett a kitörés mellett döntöttek.

Budai LórántBudai LórántEz a kitörés a II. világháború egyik legreménytelenebb vállalkozása volt. A több mint száz napig tartó ostrom során kimerült és leharcolt katonáknak a közvetlen ostromgyűrű áttörése után még kb. 30 km-t kellett volna megtenni a budai hegyekben – éjszaka, térdig érő hóban, az ellenség által megszállt területen – folyamatosan előretörve, nem egyszer tűzharcba keveredve. A német vonalakat elérő katonák számát a szakirodalom mindössze 785 főben állapítja meg. A többiek meghaltak, hadifogságba kerültek, eltűntek. Mintegy négyezer katona sorsa, a mai napig is ismeretlen.

Az összegyűlteket a szervezők nevében Budai Lóránt a Jobbik helyi elnöke köszöntötte, majd Bobák Zsoltnak adta át a szót, aki a történelmi előzmények rövid felidézése után, az 1945-ös év február 11-i nap eseményeivel ismertetette meg a jelenlévőket. A kitörésben résztvevőket és azok parancsnokai mind azt a hősi magyar harci morált követték – mondta, - azt az utat járták, melyet olyan elődök jelöltek ki, mint IV. Béla, Szondi György, Zrínyi Miklós a szigetvári hős illetve Dobó és az egri vár védői. A XX. századi történelmi személyiségek közül pedig ebbe a sorba illik Mindszenty bíboros, Szállasi Ferenc, a mártírhalált halt nemzetvezető és az 56-os hősök is – jelentette ki Bobák.

- Manapság azonban a szélső-liberálisok vezéregyéniségei és bértollnokai, az őket kiszolgálók másképp gondolják a hazaszeretetet – fojtatta. - Ma más fegyverekkel, más síkon folyik ellenünk az ostromharc. Nemzetpusztító ostromgyűrűként fonódnak körénk a háttérhatalmak világhódító és nemzetmegsemmisítő stratégiái, az elbutításunkra, gyökereink elpusztítására törekvő történelem-hamisítások, a médiából áradó egyéb tudatmérgezések.

- Ezek a tudat- és lélekmérgező, nemzetünkre, lelki életünkre törő, közösségzüllesztő, mindennapi ostromgyűrűket fel kell ismernünk és belőlük nekünk is ki kell törnünk – fejezte be beszédét Bobák Zsolt, majd az összejövetel a kitörésben résztvevők visszaemlékezéseinek felolvasásával folytatódott.

- Értehetetlen, miért nem tartunk még ott, hogy állami megemlékezéseken sirathassuk el ezeket az életerős magyar férfiakat. Ideje lenne már államilag is felmenteni ezeket az elesett katonákat a hamisan csengő fasiszta jelző súlya alól – ezekkel a szavakkal zárta a rendezvényt Budai Lóránt, majd felkérte a jelenlevőket, hogy az emlékműnél helyezzék el a megemlékezés gyertyáit.